Genel Müdür Demirkol, ASM İle İlgili Yeni Düzenlemeleri Anlattı
Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, CNN Türk canlı yayınında, Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ile ilgili yeni düzenlemelerin detaylarını ve sağlık sistemine getireceği yenilikleri paylaştı.
Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, 1 Kasım’da yürürlüğe giren, aile hekimliği yönetmeliğindeki değişiklik tartışmalarına neden olan konuyla ilgili, CNN Türk canlı yayınında, yeni düzenlemelerin detaylarını ve sağlık sistemine getireceği yenilikleri paylaştı.
“Koruyucu sağlık hizmetlerini, sağlığın tam merkezine oturtmaya çalıştığımız bir sistem”
Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, yürürlüğe giren yönetmelikle ilgili; “1 Kasım itibariyle resmi gazetede yayınlanarak, yürürlüğe giren bu ‘Aile Hekimliği Sözleşme Yönetmeliğimiz’ aslında 1.basamağı ve aile hekimlerimizi çok güçlendirerek, koruyucu sağlık hizmetlerini, sağlığın tam merkezine oturtmaya çalıştığımız bir sistem. Malumunuz, şehir hastanelerimiz yapıldı. 2.-3.basamak hastanelerimiz, fazlasıyla nitelikli bir hale geldi, hekimlerimizle birlikte. Fakat koruyucu sağlık hizmetlerinin ne kadar önemli olduğunu, bütün dünyayla beraber, ülkemizde de görmüş olduk. Koruyucu sağlık hizmetleriyle, erken teşhis, erken tedaviyle ve aile hekiminin doğru zamanda, doğru hastayı, doğru polikliniğe yönlendirmesiyle çok daha verimli bir sağlık hizmetini oturtmaya çalışıyoruz. Bu sistemi, yeniden dizayn etmeye çalışıyoruz.”ifadelerini kullandı.
“Erken teşhisle, bu hastalıkların ve organ hasarlarının önüne geçmeye çalışıyoruz”
Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, konuşmasının devamında; “Sağlık Bakanımız Sayın Prof. dr. Kemal Memişoğlu’nun da her fırsatta, her il ziyaretinde, her basınla buluşmasında da ifade ettiği gibi biz hastalık bakanlığı değiliz. Sağlık Bakanlığıyız ve hastalanmadan önce sağlığın kıymetinin bilindiği, koruyucu sağlık hizmetlerinin ön plana alındığı ve daha sonrasında da olası bir hastalıklarda da erken teşhisle, bu hastalıkların ve organ hasarlarının önüne geçmeye çalışıyoruz. Yönetmeliği de tam bu minvalde yaptık ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü olarak da akılcı ilaç da dahil olmak üzere bir çok konuda bu iyilikleri, iyilik halini hedeflediğimiz vizyonda bu yönetmeliğin içinde yerleştirmeye çalıştık.
“Sağlıkta 1.basamağı ve aile hekimlerini çok daha güçlü hale getirecek”
Aile hekimliğini tasfiye etmek ortadan kaldırmak iddialarına cevaben Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol; “Aksine, biz sağlığın merkezine ailemizin hekimliğini yerleştirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın hastalandıklarında, bir hastalık şüpheleri oluştuğunda veya sağlıklarını koruma hassasiyetleri geliştiğinde ki buna aynı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğümüz çalışıyor, bu olduğunda aile hekiminin akla ilk gelen, ailenin hekimi olarak, ailemizin bir bireyi olarak bu sağlığın tam merkezinde yer almasını istiyoruz. Bu yönetmelik, aksine sağlıkta 1.basamağı ve aile hekimlerini çok daha güçlü hale getirecek.”dedi.
“Hastalıklarımız erken tanıyla önlenmiş olsun”
Yönetmelik yürürlüğe girdiğinden beri yapılan çalışmaları aktaran Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol; “1 Kasım’da bu yönetmelik devreye girdi ve biz 1 Kasım’dan bu güne kadar olan süre içerisinde, Ekim ayı içerisinde, yaklaşık 4 milyon vatandaşımıza ekstra kronik hastalık taramasını, yine aile hekimlerimizle yaptık. Bugüne kadarki rekorumuz bu. Normal şartlarda 1 yılda olabilecek bir taramayı, bu yönetmelikteki teşvikle aile hekimlerimizin bu konuyu sahiplenmesiyle sadece 1 ay içerisinde 4 milyon vatandaşımız kronik hastalık açısından, halkımızın tabiriyle check up-dan geçirdik. İstiyoruz ki 1 yıl içerisinde yaş gruplarında farklı analizlerle ortaya koymuş olduğumuz aile hekimliği sistemine yansıyan sorumlulukları, aile hekimliğimiz yerine tam manasıyla getirsin ve hastalıklarımız erken tanıyla önlenmiş olsun.”diye ifade etti.
“İstiyoruz ki oraya başvuran vatandaşlarımız avantajlı hale gelsin”
Aile hekimlerine tanımlanan randevu hakkında bilgi paylaşan Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol; “Aile hekimliklerimizi çok daha güçlü hale getirmek istiyoruzunda alt yapısında şu eklemeleri yapmak istiyoruz: aile hekimlerimize, randevu sisteminde %10 randevu tanımladık. Bu daha da artacak. Yani hastanedeki randevunun %10’unu aile hekimlerimize ayırmış olduk. İstiyoruz ki oraya başvuran vatandaşlarımız avantajlı hale gelsin. Burada da vatandaşlarımıza çok büyük bir görev düşüyor. İlk hastalandıklarınızda veya bir şüphe oluştuğunda başvuracağınız yer ailenizin hekimi olsun, sağlıklı bir gelecek için. Diyoruz. Aile hekimlerimize randevuları açarken hastanelerimizde, özellikle onlara ayırdığımız kat sayı daha da artıracağız randevu anlamında. Şunu da özellikle ekledik, hastanelerdeki bazı görüntülemeleri de direk aile hekimlerimizin isteme hakkını getiriyoruz.”dedi.
“Hastanelerimizde teşhis için, nitelikli tedavi olması gereken hastalarımıza daha çok vakit kalsın”
İlaçla ilgili daha fazla ilacı yazabilsin. Hastalarımız raporlu ilaçlarını veya bir kısım ilacı SGK ile Sayın Bakanımızın görüşmeleri ve onların desteğiyle yazabilecekleri ilaç sayılarını artırmaya çalışıyoruz ki raporlu bir hastamız ve ilaç yazdırma ihtiyacı olan, tıbben gereksinimi olan hastalarımızda, öncelikle aile hekimlerine giderek bunu halledebilsinler. Hastanelerimizde teşhis için, nitelikli tedavi olması gereken hastalarımıza daha çok vakit kalsın istiyoruz.
“Antibiyotik kullanımında Avrupa’nın 2,5 kat üstündeyiz”
Gereksiz ilacında önüne geçmek ile ilgil paylaşım hakkında yöneltilen soruya cevaben, Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol; “Daha öncesinde var olan teşvik miktarı sadece poliklinikle ödeniyordu. Şimdiki yeni sistemde, o poliklinikte ödenen teşvik miktarını, daha az hastayla ödenebilir hale getirdik. Yani aynı sistemi korumuş olduk. Kesintiden bahsedebilmek için var olanın aşağıya inmesi lazım. Biz poliklinik sayısını daha da azaltarak, daha nitelikli baksın aile hekimlerimiz, daha çok vakit ayırsın diye o rakamı koruduk. Bunun üzerine yine Sayın Bakanımızın gayretleri ile oluşmuş olan ek bir kaynakla, ilave teşvikler ortaya koymuş olduk. Herhangi bir kesinti söz konusu değil. Bunlardan biride akılcı ilaç, antibiyotik kullanımında Avrupa’nın 2,5 kat üstündeyiz. Mide koruyucu ve ağrı kesicilerin, uzun dönem kullanıldığında böbrek, karaciğer, mide hasarlarını hepimiz biliyoruz ve tıbben de bilim kurulları önerileriyle görüyoruz, sonuçlarını. İstiyoruz ki aile hekimlerimiz istediği ilacı yazabilirler, diledikleri kadar yazabilirler fakat zaten 2,5 kat üstündeyiz antibiyotik kullanımında Avrupa’nın ve diğer ilaçlarda bu mide koruyucu ve ağrı kesicilerde, istiyoruz ki aile hekimlerimiz şuanda yazmış oldukları kadarı korusunlar veya aşağıya indirsinler. Bunun karşılığında ek bir ilave teşvik ödüyoruz. Yani bir öğretmenimizin ek derse girdiğinde aldığı teşviki düşünelim, girmediğinde alamıyor, bu bir kesinti değil, kesinti olabilmesi için var olanın azaltılması lazım. Biz var olanı geliştirerek koruduk. Aile hekimlerimize de hastaneye başvurularını yakın takip ederse hastalarımızın, kronik hastalıklarını takip ederse biliyoruz ki insanlarımızın hastaneye ihtiyacı daha da azalacak. Akılcı ilaç konusunda ve antibiyotiklerde, mide koruyucularda özellikle bunu koyduk ki var olanı korursa yani bir doktorumuz 100 kutu ilaç yazıyor, bunun 27’si antibiyotikti, 27 olanı 27 olarak tutarsa veya 26,9’a indirirse, buna ek bir ilave teşvik, herhangi bir kesinti olmadan performansına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Herhangi bir kesinti söz konusu değil. Aile hekimlerimize de bu ay bu hedefe ulaştıkları için çok teşekkür ediyoruz, kronik hastalık takibini çok güzel yaptılar, sistemi sahiplendiler. Ben hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”dedi.
Kaynak: CNN Türk