Bolu’da“Mesleki Eğitimin Geleceği” Çalıştayı Yapıldı

Öğrencilerin çağın gereksinimlerine uygun nitelikte eğitim görebilmesi, mesleki eğitimin mevcut durumunu değerlendirmek, sunduğu fırsat ve imkanlarını zenginleştirmek amacıyla Bolu’da ”Mesleki Eğitimin Geleceği Çalıştayı” yapıldı.

Haber: Fatma Marmara

T.C. Bolu Valiliği koordinesinde, Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Mesleki Eğitimin Geleceği Çalıştay’ı” 28 Mayıs 2024 Salı günü Bolu Koru Otel’de 10.00-17.30 saatleri arasında gerçekleşti.

Çalıştaya, Bolu Valisi Sayın Erkan KILIÇ, Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ercan ALPAY, il protokolü, akademisyenler, sektör temsilcileri, idareciler, öğretmenler ve davetliler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından açılış ve protokol konuşmalarıyla başladı. Çalıştay, raporlama ve çalıştay raporunun sunulması, mesleki eğitim alanında yapılan ve yapılması önerilenler belirtilerek devam edip, katılım belgelerin takdimi ve fotoğraf çekimleri ile sona erdi.

Açılışta ilk konuşmayı yapan Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Cemil SARICI; Bilgi ve teknolojideki değişim ve yenilenmenin saliselerle gerçekleştiği bir zaman diliminde gerek birey, gerekse sektör ve devlet boyutuyla her alanda olduğu gibi mesleki eğitim alanında da sorumluluklar artmaktadır. Bu durumun en açık yansıması günümüz dünyasında yapay zeka ile ilgili tartışmalarda görülür. Yapay zeka ile ilgili güvenlikten sağlığa, ekonomiden insanın geleceğine dair birçok alandaki belirsizliğin aşılabilmesi yine sektör ve devlet olarak güçlü ve nitelikli çalışmaları gerektirir. Bilgi ve teknolojiyi kullanmak değil, üretmek ve pazarlayabilmek gücü ve akıbeti belirleyen temel unsurdur. Kalkınmanın sürdürülebilir kılınması ve toplumsal refahın sağlanmasında en önemli güçlerden birisi mesleki ve teknik eğitimdir. 90’lı yılların sonunda mesleki eğitimle oluşan dal proje okulları uygulamasıyla özel bir ivme kazanmıştır.  Bununla birlikte hala iyileşmeye muhtaç alanlar bulunmaktadır .”dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Eğitim Ortamlarının ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Daire Başkanı Ercan ALPAY, Mesleki Eğitimin Geleceği ile ilgili tüm illerde çalışmalar yapıldığını, bu çalışmalardan çıkan sonuçların bakanlıkta değerlendirileceğini ifade etti. Alanda sektörün beklentileri, talepleri, istekleri doğrultusunda yapılan çalışmaların bakanlık tarafından şekillendirildiğini, çünkü sektörle iç içe olan, sektörle beraber çalışan bir genel müdürlük olduklarını belirtti. ALPAY; “ Sektörle iç içe olmamızın sebeplerinden biride aslında, teknolojinin hızla gelişiyor olması. Okullardaki teknoloji de bu anlamda belki yenileniyor ama teknoloji çok hızlı ilerlediği için günceli yakalamak adına çocuklarımızın işletme becerilerini geliştirmek için, işletmede eğitim almaları, işletmeyle beraber olmaları bizim için çok önemli.”ifadelerini kullandı.

Bolu Valisi Erkan KILIÇ, konuşmasında; “Bu önemli çalıştayda, akademisyenlerimiz, öğretmenlerimiz, okul idarecilerimiz, sektör temsilcilerimiz ve ilimiz istihdamına katkı sunan tüm paydaşların fikirleriyle oluşacak yol haritası; gençlerimizin yeteneklerini, hayallerini ve enerjilerini Bolu’muz ve ülkemiz için daha verimli kullanmaları konusunda yönlendirici olacak ve daha cazip hale getirecektir. Bu vesile ile çalıştaya katkı sunan tüm kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Akademisyenler, İl İstihdam Kurulu Üyeleri, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Temsilci Üyeleri, Sektör Temsilcileri, Meslek Liseleri Yöneticileri, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları, Ortaokul Rehberlik Servisi Öğretmenleri, Meslek Liseleri Alan Şefleri ve Alan Öğretmenlerinden oluşan 6 masada raporlama çalışmaları başladı.

Masa- 1: Mesleki Eğitim Merkezi-MESEM başlığı altında; MESEM’lerin bilinirliğinin artırılması, MESEM’lerin eğitim öğretim ve teknolojik altyapıları, Mezun öğrencilerin istihdam edilmesi konularına yer verildi. Katılımcılar: Mesleki Eğitim Merkezi’nden; Muhammet ANBARCI, Necla YAVUZ, Emre KARAGÖZ, İlknur ÖNCÜ. Mimar İzzet Baysal MTAL’den; Edip CEYHAN. İzzet Baysal MTAL’den; Nevzat ÖMÜR. TOBB Zübeyde Hanım MTAL; Murat ÖZCAN. Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer AYDIN

Masa-2: Mesleki Eğitimde Vizyon Geliştirme ve Mevzuat Önerileri başlığı altında; mesleki ortaokulların açılması, mesleki eğitimde haftalık ders saatlerinin fazla olması, mesleki eğitimde öğrenci alımının sınavla yapılması, meslek lisesinden yükseköğretime geçişte öğrenciye ek puan verilmesi, mesleki eğitim mevzuatı değerlendirmesi, öğrenci sorunları/taleplerinin değerlendirilmesi konularına yer verildi. Katılımcılar: İzzet Baysal Abant MTAL; Ayhan VURAL, Bülent YALÇIN, Atilla DEMİRER. BAİBÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü; Dr.Öğr.Üyesi Ümit ŞENTÜRK. Gazelle Resort Otel; Ahmet DEMİR. Taksim International Abant Palace; Kubilay ÖZTÜRK. BAİBÜ Turizm Fakültesi; Dr.Öğr.Üyesi İsa BAYHAN, ERMAK A.Ş; Emine YÜCE. İŞKUR İl Müdürlüğü; Ersin ERMİŞ.  Vonresort Abant Hotel; Asuman

Masa-3: Meslek Liselerinin Tercih Edilebilir Kılınması başlığı altında; mesleki liselerin cazip hale getirilmesi, toplumdaki mesleki eğitime bakış açısının değiştirilmesi, ortaokul öğrencilerinin yeteneklerine göre mesleki okullara yönlendirilmesi, döner sermaye çalışmalarının desteklenmesi, meslek okullarındaki sosyal ve kültürel faaliyetler konularına yer verildi. Katılımcılar:

Mimar İzzet Baysal MTAL; Mehmet Alper AKAY, Harun KUTAN, Gürhan ÇERKEZ. 100. Yıl Ortaokulu; Merve SOLUN.  BOLU MTAL; Mehmet YILMAZ. İŞKUR İl Müdürlüğü; Arif T. KIZILASLAN. Bolu SMMM Odası Yönetim Kurulu Başkanı; İlkay BAĞATIR. BAİBÜ Bolu Teknik Bilimler MYO; Dr. Öğr. Üyesi İlker YILDIZ.

Masa-4: Mesleki Alanların Doğru Planlanması başlığı altında; mesleki eğitim modüllerinin niteliğinin geliştirilmesi, mesleki eğitimde yeni alanların açılması konularına yer verildi. Katılımcılar: İzzet Baysal MTAL; Hasan AKSAY, Emrah BAYRAM, Zeki BOZKURT, Emine KARAOĞLAN, Mesut KIRLI. Organize Sanayi Bölgesi MTAL; Murat OKAR. İŞKUR İl Müdürlüğü; Ali İhsan KILIÇ. BAİBÜ Bolu MYO; Doç.Dr. Hülya ER, Öğrt. Gör.İbrahim KARAGÖZ.

Masa-5: OSB MTAL başlığı altında; öğrencilerin okula ulaşımı konusunda karşılaştıkları güçlükler, atölye, araç-gereç ve donatım eksiklikleri giderilmesinde sektör desteği, atölye derslerinin işlenmesinde sektörle yapılan işbirliklerinde karşılaşılan zorluklar, İş yeri gezilerinde karşılaşılan zorluklar konularına yer verildi. Katılımcılar: Organize Sanayi Bölgesi MTAL; Zekeriya ÖZTÜRK, Filiz BİLEN. İŞKUR İl Müdürü; İsmail YALÇIN. BAİBÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi; Dr. Öğr.Üyesi Meriç TUNCER. Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü; Güler MERT. İl Milli Eğitim Müdür Yrd; Yasin YEŞİL. Tuncay Kontraplak Ltd. Şti; Şura ÖZTUNCAY.

Masa-6: İşletmelerde Beceri Eğitimi ve İş Güvenliği Sorunları başlığı altında; işletmelerde beceri eğitimi sorunları, işletmelerde iş güvenliği ve sağlığı sorunları, öğrenci sorunları/taleplerinin değerlendirilmesi konularına yer verildi. Katılımcılar:  TOBB Zübeyde Hanım MTAL; Kısmet BÜYÜKBOĞA, Hüdayi COŞKUN, Emrah AKKOLOĞLU, Murat ÜNLÜ. Bolu Koru Otel; Selahaddin YILMAZ. SGK İl Müdürlüğü; İsa AYVALI. İl Milli Eğitim Müdürlüğü İsg Uzmanı; Niyazi ARMAĞAN. Kaizen OSGB; Mustafa ÜNAL. İŞKUR İl Müdürlüğü; Yücel DALKILIÇ.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sultanma/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464