SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA KİMLER ÖNEM VERİYOR?

‘’ Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmi kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan politik, sosyal, kültürel, hukuki, çevresel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlar ya da üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri, oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler, topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.’’

Buraya bir nokta koyup başka bir konuya geçelim.

Belediyeler, Anayasamızın 127. Maddesi gereğince ‘ Mahalli müşterek ihtiyaçların karşılanması ‘ amacıyla kurulan kamu tüzel kişileridir.

Öncelikle de su, imar, ulaşım ve kanalizasyon gibi çevre ve çevre sağlığı, kentsel alt yapı, temizlik ve katı atık, itfaiye, zabıta, acil yardım, kurtarma ve ambulans, defin ve mezarlıklar yapar. Bunun yanında şehir içi trafik, ağaçlandırma, konut, kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, park ve yeşil alanlar, gençlik ve spor, sosyal hizmet ve yardım, meslek ve beceri kazandırma, evlendirme, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi gibi hizmetleri de yapar ya da yaptırır.

Sivil toplum kuruluşlarının amaçlarıyla belediyelerin görevleri arasındaki paralellikler, her ikisini birlikte çalışmaya yöneltir dersek, yanılmış olur muyuz sizce?

Belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının işlerini kolaylaştırma yolunda attığı her adım, o yerleşim merkezinde yaşayanlara büyük yarar sağlar.

Belediye başkanları, bu nedenle sivil toplum kuruluşlarına kucak açarlar, onlara yardımcı olurlar. Daha da doğrusu,  başkanlar bu kuruluşlara yardımcı olmalıdırlar!

Karşıyaka’mızdaki sivil toplum kuruluşları bu anlamda çok şanslı.

Her birinin Sancar Maruflu Sivil Toplum Yerleşkesi’nde  bürosu var. Ya da odası diyelim…

Cem Vakfı, ÇYDD, Karşıyaka Sağırlar Derneği, İşitme Engelliler Spor Kulübü Derneği, İzmir Sivaslılar Kültür Ve Dayanışma Derneği, Engelliler Spor Kulübü, Tokatlılar Kültürünü Tanıtma ve Dayanışma Derneği, Tokat/ Zile Çiftlik Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Tokat/ Merkez Güzelce Köyü Birlik ve Dayanışma Derneği,Şemikler- Fikri Altay- Yalı Mahalleleri Koruma ve Güzelleştirme Derneği,, Çorum Dernekleri Federasyonu, DİSK/ Emekli Sen, Çorum Eğitim Vakfı, Varto Kültür ve Dayanışma Derneği, Amasyalılar ve Amasyayı Sevenler Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Keşif Atölyeleri Derneği, Kaliteli Yaşam Derneği, Öğrenci Veli Derneği, Aile Hekimleri Derneği, Karşıyaka Yaşam Kaynağı Kilisesi Derneği, Mali Muhasebeciler Birliği Derneği, Haçova Eğitim Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği,Dedebaşı-Goncalar- Nergiz-Demirköprü Mahalleleri Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Emekli Astsubaylar Derneği, Ege Kars- Ardahan-Iğdır Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, İş Dünyası Derneği, Balkan Kadınları Derneği,Rotary Kulübü Derneği, Alzheimer Derneği, Ege Makedonya Göçmenleri Derneği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Akhisarlılar Kültür ve Dayanışma Derneği, Bi Dünya Tiyatro Sahne ve Görüntü Sanatları Topluluğu Derneği, Köy Kütüphaneleri Oluşturma Kültür ve Sanat Derneği, Egeyi Sevenler Dayanışma Derneği, Amatör Futbol Kulüpleri Derneği, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma  Sendikası, 1881 Derneği, Yardım Sevenler Derneği, Ege Bölgesi Simavlılar Sosyal  Dayanışma Derneği, Kadın Gücü Derneği, 29 Ekim Kadınları Derneği, Aydınlı Yörükler ve Efeler Derneği,, Mağara Derneği, Dağ Bisikleti Spor Kulübü, Çevre Kurtarma Derneği, Evrensel Kadın Suluboyacılar Derneği,, Yaşlı Dost Derneği, Sağlıklı Toplum ve Çevre Derneği, Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Diyabetle Yaşam Derneği, Özgün Folklor Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Hedef Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği, İzci ve Doğa Sporcuları Derneği, Karşıyaka’da Yaşayanlar ve Yaşatanlar Derneği,, Yaşa Çocuk Derneği, PergamonLions Kulübü Derneği, Genç Fikirleri Destekleme ve Doğal Yaşamı Koruma Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, Eskişehirliler Dayanışma Kültür ve Dayanışma Derneği, Kültür Sanat Federasyonu, Aktif Felsefe Kültür Derneği, Aslı Erzurumlu Kültür ve Sanat Derneği, Gönül Dostları Türk Müziği Derneği, Ege Kültür Sanat Turizm Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği,Yediiklim Anadolu ve Sanat Derneği, Ege Bölgesi Aşık Veysel Kültür Derneği, İzmir Sanat Eğitim Kültür Merkezi Derneği, Sivil Toplum Örgütleri Derneği, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Derneği, Yaşam Haklarını Destekleme Derneği, Fiziksel ve Düşünsel Etkinlikler Derneği, Tuncelililer Kültür Dayanışma ve Doğa Derneği, Çorum Mecitözü Dağsaray Köyü ve Çevre Köyleri Derneği, Türkiye Azerbaycan Doğu Türkistan Dostluk Derneği, Çorum Mecitözü Boyacı  Köyü Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği, Pulmoner Hipertansiyon ve Skleroderma Hasta Derneği, İzmir Sağlık Çalışanları Derneği, Taraftar Hakları Derneği.

Birbirlerine bir adım bile uzakta değiller. İç içeler…

Ortaklaşa ya da bireysel etkinlikler yapabilecekleri salonları da var. Üstelik her birinin yararlanabileceği bir de kütüphaneye sahipler…

Türkiye’nin hangi kentinde, hangi belediye kucaklamıştır  bu kadar dernek ve sendikayı?

Diye düşünüyorum o yerleşkeye her gidişimde…

Bu yazı, Karşıyaka Belediyesi’nin çıkardığı haftalık Gazete Karşıyaka gazetesinde bu hafta  yayımlandı. İstedim ki bu konuda bütün belediyeler  Karşıyaka’yı örnek alsınlar/ sivil toplum kuruluşlarına kucak açsınlar.

YAZAR: RECAİ ŞEYHOĞLU

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sultanma/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427