JULIET VE YENİ OYUNLAR İLE SANAT EĞİTİMİ BBT’DE DEVAM EDİYOR

Bolu Bölge Tiyatrosu Yönetmeni Onur YAMAK’ın yönettiği, Necati CUMALI’nın kaleme aldığı ‘JULIET’ tiyatro oyunu, Balıkesir turnesi ardından Bolu Bölge Tiyatro atölyesi, Oda Tiyatrosunda (Cep tiyatrosunda) sahnelendi. Tek kişilik olan ‘JULIET ya da Yeni Çıkan Şarkılar’ adlı oyun BBT oyuncularından Ayşe KEŞİR ve Esra Nur ÇETİNKAYA tarafından iki kişilik olarak oynanırken, sahne ışığı Mesut Kerim VURAL tarafından sağlandı.

Bu sezon boyunca devam edecek olan tiyatro oyunlarının yanı sıra sanat derslerinin de verildiği atölyede sahnelenen, iki oyuncunun muhteşem performansı, başarılı oyunculuğuyla seyirciden büyük alkış alan ‘JULIET’ oyunu sonrasında, bilgi paylaşımında bulunan tiyatro oyuncusu ve Yönetmen Onur YAMAK; “Bu oyun radyo tiyatrosu olarak da var oldu. Necati Cumalı’nın ‘JULIET ya da Yeni Çıkan Şarkılar’ adlı bir aydın tiyatrocu eleştirisi aslında ama tek kişilik bir oyundu. Biz bunu iki kişiye çıkardık ve iki kişi oyun yapmaya karar verdik. Küçük bir sahnede yeni oluşturduğumuz Bolu Bölge Tiyatrosu’nun atölyesinde yani burada BBT sahnelettik. Burada alternatif formlar kapsamında, beraberce seyircimizle buluştuk. İki aydır hazırlanıyoruz. Bu oyunu Burhaniye’ye götürdük. Orada da çok güzel reaksiyonlar aldı. Özellikle İstanbul Devlet Tiyatrosu’ndan Ankara’dan, Kıbrıs Devlet Tiyatrosu’ndan gelenler ve yönetmenler oyunun rejisini çok beğendiler. Yaptığımız çalışmaların gerçekten tiyatroya kattığı, özellikle İstanbul Devlet Tiyatrosu yönetmenlerinden Akif Bey’in yorumu bizim için çok güzeldi. Akif Bey; ‘Tiyatronun değerlerine, tiyatronun ana unsurlarına sahip çıkarak, onları önemseyerek Bolu gibi bir yerde böyle bir çalışmayı cıvıtmadan, tam bir tiyatro rejisiyle yaptığınız için sizi tebrik ediyorum’ dedi. Burada bizim yaptığımız, Ayşe KEŞİR ve Esra Nur ÇETİNKAYA ile birlikte tek kişilik bir oyunu iki kişiye çıkarıp günümüze uyarlamaktı. 1967 yılında yazılmış bu metin. 2022 yılında hala tiyatrocunun draması haline gelen bir rolü alamama hikâyesinin geçmiş ve gelecek arasında sürpriz bir sonla biten durumu.”diye belirtti.  

Dönüşümlü olarak sezon boyunca BBT atölyesi cep tiyatro sahnesinde bu ve diğer oyunlarında devam edeceğini vurgulayan Yönetmen Onur YAMAK; “Burada devam edeceğiz oynamaya ve bu sezon boyunca da birçok oyunlarımız olacak yine aynı şekilde. Bu oyun ‘JULIET’ tekrar oynanacak, tarihini koymadık ama 2 haftada bir oynuyoruz. Burada 25 özel insana sahneliyoruz. Böyle devam edecek, belki Ankara’ya da gideriz bu oyunla. Ama burada sürekli oynanacak. 28-29 Ekim’de yıllardır oynadığımız, 2019 yılından beri oynadığımız ‘ADA’ adlı oyunumuzu da yine sahneleyeceğiz. ADA’ oyununu da 2 haftada bir oynuyoruz. ‘KISMET’ adlı romantik komedi oyunumuz var, 6 kişilik bir oyunumuz. Onu da 5 Ekim’de sahneleyeceğiz. Bu 3 tane oyunu döndürerek oynuyoruz. Bu yıl boyunca devam etsin istiyoruz bu şekilde. Seyircimizde sağolsun geliyor ve salonumuz doluyor. Güzel bir durum bu, demek ki seyircimiz bizi seviyor. Sadece kurumlara iş düşüyor, artık daha iyi sahneler, daha iyi alanlar, daha büyük imkânları sunmak bir tek onlara kalıyor galiba, biz elimizden geleni yapıyoruz. ”dedi.

Bolu’da böyle bir cep tiyatrosu oluşturma kararlarıyla ilgili gelişmelerin nasıl oluştuğunu anlatan Yönetmen Onur YAMAK; “Türkiye’de artık birçok yerde oda tiyatroları, ev sahneleri, küçük alanlar oluşturuluyor.  Bolu’da ne yazık ki şuan Ekim ayı ortasına kadar salon açılmayacağı için bizi zor şartlar aslında alternatif alan üretmeye itti. Bizde dedik ki böyle bir oluşumu niye yapmayalım. Tiyatro neden dursun? Cep sahne dediğimiz kavramda aslında insanların biraz kıyıda köşede kalmış tiyatro oyunlarını acaba farklı yorumlarla izleyebilir miyiz dediği, küçük alanı daraltarak 2-3 kişilik maksimum 5-6 kişilik olacak şekilde kısa oyunları sunup,  tıpkı böyle fihrist okunur gibi yani edebi metinleri değil de kitapları bir fihrist, küçük bir dergi okur gibi işte bu tiyatronun da cep halidir.. O kavramda 2010’lu yıllarda benim lügatıma gelmişti. Önce oda tiyatrosu oluşturmuştum, şimdi de bunu, cep sahne dediğimiz küçük bir sahnede oyna çık, hadi izle çık şeklinde, ‘Aa böyle bir şey de varmış’ denilen canlı oyun anlayışı. İyi oldu bizim içinde, umarım herkeste keyif alıyordur. Seyircimiz gerçekten keyif alıyor. Burada çayını kahvesini içiyor, ondan sonra da oyun izleyip gidiyor. Oyun sonrası oyun ve tiyatro üzerine sohbet ediyor. Bolu içinde çok zor bir şeydi.”dedi.

2005 yılından beri Bolu’da sanat üretmeyi amaçladıklarını anlatan Yönetmen Onur YAMAK;  “15-16 yıllık bir atölyemiz var bizim, tiyatro atölyemiz, emek verdiğimiz. Bolu’nun tarihinde 2005’ten bu yana yeniliklere yol vermeye çalışıyoruz, bu da böyle bir şey oldu. Amacımız sanat üretmek, böyle bir süreç yaşatmak. Onun içinde elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Burası aynı zamanda tiyatro çalıştığımız yer, tiyatro çalıştığımız bir atölye. Bolu Belediye’nin imkânları olduğu sürece ve salon yapıldığında orada da oyunlar yapmaya devam edeceğiz. Büyük salonu tadilata sokmuştu belediye, orada da yeniden oyunlarımızı sahnelemeye devam edeceğiz. Bugün birçok yerde eğitim vermeye gidiyorum ben absürt tiyatro üzerine hoca olarak. Umarım ki Bolu’da, bir tiyatro festivali ve tiyatro günlerinin olduğu ve içinde bir eğitiminde olduğu, sadece dışarıdan gelen değil, Bolu’daki tiyatrolarında içinde yer aldığı, Bolu’daki tiyatrocuların da atölye yaptığı, dışarıdan gelen hocalarında atölye yaptığı, oyuncularında faydalandığı, halkında faydalandığı bir sürece doğru gideriz.”diye ifade etti.

Bu yaz hiç durmadıklarını sanat ve tiyatro adına Bolu’da ve Bolu dışında birçok çalışmalar yaptıklarını anlatan Yönetmen Onur YAMAK;  “Ben de sahsım adına tiyatro geçmişimle, 15 senedir de yaptığım eğitmenlikle böyle bir yaz dönemini değerlendirmek istedim. Önce Çanakkale’de birçok tiyatro topluluğunun katılımıyla, Bağımsız Tiyatro Birliği adı altında tiyatro kampında atölyeler yaptık. Ben de absürt tiyatro üzerine eğitim verdim. Birçok hoca orada yer aldı. Sonra Balıkesir Burhaniye’de yine tiyatro kampı yapıldı. Oyunlar, atölye çalışmaları, tiyatro eğitimleri, sahneler, halkla buluşan oyunlar, bir cümbüş gibi oluyor ve seyirci hem doğaçlamayı, hem sabit oyunu, hem söyleşileri, hem hayatlarında hiç göremeyecekleri birçok alanda, hem devlette hem de özelde çalışan tiyatro eğitmenlerini görüyor. Bizde 6 kişilik ekibimizle oraya katıldık. Böyle bir süreç yaşandı. İyi de bir sonuç elde ettik tiyatro adına.”dedi.

Sadece tiyatroyla değil birçok alanda başarılı çalışmalara da imza atan, genç nesillerin sanat içinde yetiştirilmesi yönünde ekibiyle de çalışmalar yapan Yönetmen Onur YAMAK son olarak;  “Ben şahsım adına sadece tiyatroyla da değil, birçok alanda da ürün vermeye çalışıyorum. Hani kendi adıma da konuşmam gerekiyorsa, son zamanlarda mesela bu yaz benim için gerçekten çok güzel geçti. Bavul dergisine bir şiirim seçildi ve yayınlandı, Türkiye çapında bir dergi. Dün itibariyle de PsikeSinema adlı tiyatro dergisinde bir sinema filmi için yazdığım bir şiirim de seçildi ve yayınlandı. Yani şunu demeye çalışıyoruz, biz bir şeyler yapıyoruz, mesela bu oyunla Ankara ve İzmir tiyatro festivaline başvurduk. Umarız ki ikisinden biri olur ve bizde oralarda yer alırız. Türkiye’nin iki büyük festivalinden biri, daha önce seçilmiştik 7-8 sene önce. Yine olur beklide. Bu süreç böyle işliyor, kendimi geliştirdikçe Bolu’ya aktarmaya, Bolu geliştikçe de bana aktarmaya devam etsin diye bir sürecim var. Biz şöyle bir şey oluşturduk, drama ekibi hocamız var, Çağdaş Drama Derneği’nden mezun kendisi drama eğitmeni. Benim de katılacağım tiyatro eğitimi şeklinde 5-7 yaş ve 8-12 yaş guruplara tiyatro eğitimi, drama eğitimi, müzik ve resim eğitimleri adı altında ay boyunca her hafta değişen bir şekilde çocukların gelişimlerini saptayacak bir atölye oluşturduk. Katılımlarda güzel oldu. Bu hafta sonu Pazar günü tanıtım dersimizle başlıyoruz. Yine burada yapacağız, haftada 2-2,5 saat şeklinde sürecek. Alanlarında profesyonel hocalarımız var. Kendi yerimizi güzelleştirip bunları yaparız dedik ve Bolu adına elimizden geleni yapıyoruz.”diye ifade etti.   

Tiyatro severler için tiyatro oyunlarının oynandığı cep tiyatrosu, aynı zamanda eğitim ve tiyatro atölyesinin bulunduğu yerin adresi ise şu şekilde: Bahçeli Evler Mahallesi, Nergis Sokak, Ayhan Apartmanı, B Blok No-1 Bolu

İnsanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olan tiyatro ile sanat dolu günler dileklerimle, bunu Bolu’da bizlere sunanlara ve Yönetmen Onur YAMAK’a teşekkürlerimle… Fatma Marmara

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sultanma/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427