Bolu Turizm Otelcilikte “Türk Mutfağı Haftası” Etkinliği Yapıldı

Bolu Turizm Otelcilikte gerçekleşen “Türk Mutfağı Haftası” etkinliğine Bolu il ve ilçelerinden çok sayıda katılımla açılan stantlarda yöreye özgü ürünlerin tanıtım ve sunumları yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde kutlanan “Türk Mutfağı Haftası” etkinlikleri, yemekleri ve aşçılarıyla ünlü Bolu’da, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda, Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki Teknik Anadolu Lisesi (Turizm Otelcilik) bahçesinde ve kongre salonunda düzenlenen programlarla gerçekleşti.

Programa, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı Albay Haluk Saygılı, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Beykoz, ilçe belediye başkanları, Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Cemil Sarıcı, BAİBÜ Turizm Fak. Dekanı Prof. Dr. Asım Saldamlı, BAİBÜ öğretim üyeleri, halk eğitim merkezleri ve okulların müdürleri, kurumların şube müdürleri ile sivil toplum kuruluşları, otel temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı..

Yöresel ürünlerle Yapılan Yemeklerin Tanıtımı ve İkramı

Programda; Bolu İl ile Göynük, Mengen, Kıbrıscık, Seben, Mudurnu, Gerede, Dörtdivan ilçelerinin kaymakamlık ve belediyeleri, il ve ilçelerin Halk Eğitim Merkezleri, Bolu Merkez, Gerede, Mengen, Yeniçağa Turizm Meslek Liseleri aşçılık bölümleri yöresel ürün ve yemekleriyle katılıp ikramda bulundular. Bolu’daki Kooperatifler ve oteller ile Bolu’da bulunan aşçılık ve gastronomi dernekleri yöresel yemekleriyle stant açıp ikramlıklarını sundular. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Turizm ve Gastronomi Fakülteleri, STK’lar ürünleri ve Ata tohumlarıyla, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası yörenin coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımlarıyla, Gıda Mühendisleri Odası ürünleriyle stant açtılar.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan “Türk Mutfağı Haftası” etkinlikleri programında konuşmaların ardından katılımcı okul ve belediyelere, Bolu Valisi Erkan Kılıç ve protokol üyelerince plaket takdim edildi. Daha sonra protokol üyeleri ve davetliler açılan stantlarda sunulan yöresel ürünlerin tadına baktılar. Müzik dinletisiyle devam eden programın öğleden sonraki bölümünde, Bolu İzzet Baysal Abant MTAL Konferans salonunda “Bolu Lezzetlerinin Turizmde Değerlendirilmesi” konulu çalıştay yapıldı.

“İlimizde birçok coğrafi işaretler almış ürünler bulunmaktadır”

Mengen’den yetişen aşçıların saray mutfaklarında görev yaptığını bu durumun Cumhuriyet döneminde de devam ettiğini vurgulayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay; “İlimizde birçok coğrafi işaretler almış ürünler bulunmaktadır. Bunlar arasında Bolu Fındık Şekeri, Bolu Kabaklı Gözlemesi, Bolu Keşi, Bolu Kızılcık Tarhanası, Bolu Manda Kaymağı, Bolu Patatesli Ekmek, Göynük Uğut Tatlısı, Bolu Çivril Fasulyesi, Kıbrıscık Pirinci, Bolu Sarı Patates, Göynük Bombay Fasulyesi ve yakın zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde coğrafi işaret olarak Bolu’ya kazandırılan Bolu Kanlıca Mantarı Bolu’ya özgü lezzetler arasındadır.”dedi.  

“Kültürün gelişmesine mutlaka katkıda bulunacaktır”

Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu ve Mengen denildiğinde aşçıların ve Türk mutfağının akla geldiğini, Osmanlı padişahları ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mutfağında buradan giden aşçıların olduğunu belirttiği konuşmasında; “Bu tarihi ve kültürü geleceğe yansıtma anlamında bu birikim çok önemli. Cumhurbaşkanımızın değerli eşleri Emine Erdoğan Hanımefendinin de himayelerinde ‘Türk Mutfağı’ projesi başlatılmış bununda ne kadar gerekli ve önemli olduğunu bugün burada bir kez daha görüyoruz. Dünyaya bakıldığında turizmin parçalarından birisi yemek kültürü..Turistler geldiğinde para harcayacağı birkaç unsurdan birisi de yemek. Dolayısıyla turizmin en önemli parçalarından ülkelerin turizm gelirlerine katkı anlamında yemek kültürü son derece önemli, bunu Bolu’da rahatlıkla görüyoruz. Hafta sonu da Göynük’teydim, gerçekten yöresel ürünler çok çeşitli ve lezzetli ürünler. Bunların maalesef tanıtımı yapılamıyordu Sayın Cumhurbaşkanımızın değerli eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi’nin desteğiyle buna da el atıldı. Bundan sonra her yıl Türk Mutfağı programları gerçekleştirilecek. Bu, kültürün gelişmesine mutlaka katkıda bulunacaktır.” İfadelerini kullandı.

“Türk Mutfağı Haftası Çalıştayı”

Öğleden sonraki çalıştay programında ilk konuşma yapan İzzet Baysal Abant MTAL Müdürü Ayhan Vural; “Çalıştay programımızda ilimizin lezzet değerleriyle ilgili akademisyenlerin, işletmecilerin, sektör çalışanlarının, eğitimcilerin görüşleri alınacak ve bu görüşler doğrultusunda da bir adım atılacak. İnşallah buradaki tartışmalardan güzel şeyler ortaya çıkar ve bu doğrultuda da biz yeni nesil aşçıları, yeni nesil işletmecileri, yeni nesil akademisyenleri en iyi şekilde yetiştirme noktasında elimizden gelen gayreti gösteririz.” dedi.

Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay; “Bugün Türkiye’de ilk defa kutlanan ve literatürümüze ‘Türk Mutfağı Haftası’ olarak geçen bir haftanın başlangıcıydı. Bizde ilimizde bugün bunun ilkini yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Eksiklerimiz hatalarımız oldu bunları görüp, düzeltip, ders çıkaracağız. Seneye de inşallah daha güçlü, özellikle aşçıların başkenti olan Mengen ve Bolu’ya yakışan bir festivali olarak karşınıza çıkmayı düşünüyoruz. Bugün burada bir şeyi daha gördük, bizde her şey var, bizde tuz, un, su var ve sadece helva yapmak gerekiyormuş ve bugün bunun başlangıcını yaptık inşallah.”dedi.

BAİBÜ Mengen MYO Öğr. Gör. Ali Kemal Kemer Bolu halk mutfağı, yöresel mutfak, Bolu ve ilçelerinde yüzyıllardır süregelen geleneklerin, örf ve adetlerin günümüze kadar getirdiği örnekler ile ilgili derlediği bilgileri paylaştı. Ayrıca yöresel yemeklerin hazırlanmasıyla ilgili de slayt eşliğinde bilgiler sundu.

BAİBÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Doç. Dr. Alper Kurnaz moderatörlüğünü de gerçekleştirdiği çalıştayda, gastronomi bilimi, gastronomi kavramları, beslenme ve tarihçesi, gastronominin turizmle ilişkisi, kültür ile ilişkili kavramları, gastronomi turizmi, turları ve gastro turist, gastronomi festivalleri konularında bilgi aktardı.

BAİBÜ Mengen MYO Öğr. Gör. Berker Çiftçi, Eko gastronomi, yöresel mutfaklar, ata tohumları, Mengen’de kurduğu ‘Tohum Ambarı’ iyi gıdanın üretilebilmesi için iyi tohum, geleneksel yöntemler ve geleneksel pişirme yöntemleri ve bununda katma değer olarak pazara dahil edilmesi, buna bağlı olarak bölgenin kalkınmasında pozitif değer sağlanacağı ile ilgili konularda bilgiler aktardı.

BAİBÜ Turizm Fak. Dekanı Prof. Dr. Asım Saldamlı, yöresel lezzetlerin turistik ürüne nasıl dönüştürülebileceği, ekonomiye nasıl katılacağı konusunda konuşma yaptı.  

TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Bolu Temsilcisi Cem Kösemeci, Bolu coğrafi işaretli ürünler, ürünlerin ekonomiye etkileri gibi konularda bilgi paylaştı. Haber: Fatma Marmara

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sultanma/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427