Mesleki Eğitim Merkezleri (Çıraklık Eğitimi) “Hem İşim Var Hem Okulum”

“Hem İşim Var Hem Okulum” sloganıyla, T. C. Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Eğitim Merkezleri Programı (Dijital ve Uygulamalı Mesleki Eğitim (Çıraklık Eğitimi)) için kayıtlar devam ediyor ve yıl boyu da devam edecek.

“Hem İşim Var Hem Okulum” sloganıyla, Mesleki Eğitim Merkezleri Programı (Dijital ve Uygulamalı Mesleki Eğitim) (Çıraklık Eğitimi); okulda verilen teorik eğitim ile işletmelerde yapılan pratik eğitimin bir bütünlük içerisinde uygulandığı, bireyleri bir mesleğe hazırlayan, mesleklerinde gelişmelerine olanak sağlayan, Kalfalık/Ustalık belgesine ve diplomaya götüren program türü. Eğitim süresi 4 yıl olup, 9- 10. sınıf eğitimleri ardından, 11. sınıf sonunda yapılan Beceri Sınavı’nda başarılı olanlara KALFALIK BELGESİ verilecek. 12. sınıf sonunda yapılan Beceri Sınavı’nda başarılı olanlara USTALIK BELGESİ ve DİPLOMA verilecek.

“İstihdam edilen mezun oranını %75 artıracağı öngörülüyor”

Mesleki Eğitim Merkezleri Programı’nda, Turizm Otelcilik Alanı ile ilgili bilgi paylaşan Bolu İzzet Baysal Abant MTAL Müdürü Ayhan Vural; “Yüksek istihdam oranı Turizm Otelcilik Alanı mesleki eğitimde öğrencilerin uygulama becerilerini geliştirmek için önemli bir potansiyele sahip mesleki ve teknik eğitim alan öğrencilerinin staj ve işbaşı eğitimlerini yapabilecekleri birçok alanın bir arada olması, bu öğrencilerin uygulamaya dönük becerilerini geliştirmeleri için öğrencilere çeşitli fırsatlar sunulur.. Mezunların istihdam oranlarının oldukça yüksek (%88) olduğu mesleki eğitimde öğrenciler yoğun işbaşı alıyor. Turizm Otelcilik Alanında mesleki eğitim merkezlerinin yaygınlaştırılmasının, mezunların istihdam olanaklarını zenginleştireceği ve işbaşı eğitimi yaptığı işletmede istihdam edilen mezun oranını %75 artıracağı öngörülüyor. Böylece uygulamalı eğitimle yetişen Turizm Otelcilik mezunları ile özel sektörün kalifiye çalışan ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor.”dedi.

“9. sınıftan itibaren maaş ve sigorta”

Mesleki Eğitim Merkezleri’nin, ortaokulu bitirenlere zorunlu lise eğitimi mesleki eğitim merkezlerinde tamamlayabilme fırsatı, meslek lisesi diploması gibi avantajlar sağladığını belirten Vural; “Eğitim alanlarında %88 istihdam oranı. 9. Sınıftan itibaren maaş ve iş kazaları, meslek hastalıklarına karşı sigorta. 9, 10 ve 11.sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az %30’u kadar maaş. 12.sınıftaki kalfalara asgari ücretin en az yarısı kadar maaş imkânı. Ustalık belgesi ve kendi iş yerini açma fırsatı sağlıyor.”dedi.

“Meslek seçimi, işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme alabilirler”

En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu bitirmiş olanların başvurabilecekleri Mesleki Eğitim Merkezlerindeki başvuru şartlarıyla ilgili bilgi paylaşan Müdür Ayhan Vural; “Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya bir işletmede çalışmayıp ancak mesleki eğitim almak isteyen herkes kimlik belgeleriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezlerine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.. Herhangi bir işletmede çalışmayanlar, mesleki eğitim merkezi tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme alabilirler. Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve veli/öğrenci arasında işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin imzalanmasıyla başlar. Öğrenci okul tarafından e-MESEM sistemine kaydedilir. Öğrencinin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortası ve maaşı kayıt olduğu andan itibaren başlar ve 4 yıl sürer.”diye ifade etti. Haber: Fatma Marmara

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sultanma/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427