Mengen’in İlk Üç Ürünleri Tescillendi

Bolu Mengen ilçesinin ilk tescilleri alındı. İlk coğrafi işaret alan yemekler “Mengen Kedibatmazı, Mengen Kaldırık Dolması ve Mengen Höşmerimi oldu.

Gastronomi turizmi için önemli adımlardan biri olan coğrafi işaret çalışmalarında Mengen ilçesi adına yapılan ve başvuru süreci tamamlanarak tescili alınan ilk ürünler belli oldu. İtiraz sürecinin de tamamlanmasının ardında Kedibatmaz, Kaldırık Dolması ve Höşmerim’in coğrafi tescilleri alınmış oldu.

“İlk coğrafi işaretli yöresel yemeklerimizin patentini almanın mutluluğunu yürekten paylaşıyoruz.”

Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut tarafından yapılan açıklama şu ifadelerle duyuruldu: “Mengen Belediyesinin öncülüğünde B.A.İ.B.Ü. Mengen Meslek Yüksekokulu, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliği Kurumları ile gerçekleştirilen kolektif çalışmanın başarılı bir sonucu olan ilk coğrafi işaretli yemeklerimize (Mengen Kedibatmaz, Mengen Kaldırık Dolması, Mengen Höşmerimi) katkı veren tüm kuruluşlarımıza ve Gıda Mühendisleri Odası Temsilcisi Cem Kösemeci’ye, Aşçılık Okulu Öğretmenlerimizden Nihal Kemer’e teşekkürlerimizi sunarız. İlk coğrafi işaretli yöresel yemeklerimizin patentini almanın mutluluğunu yürekten paylaşıyoruz.”

Mengen İlçe Tarım ve Orman Müdürü Semih Tatlı da mutluluğunu “İlçemizin ilk coğrafi işaretli yemeklerinin tescili sürecinde, emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Mengen’imize, ülkemize, gastronomi ve turizm sektörüne hayırlı olsun.” cümleleriyle paylaştı.

“Mengen, tek seferde üç tescilini de yemeklerden almış oldu”

Çalışmalarda yer alan Gıda Mühendisi Cem Kösemeci coğrafi işaretlerle ilgili mutluluğunu duyururken “Aşçılar Diyarı Mengen, ilk coğrafi işaret tescillerine kavuştu. Doğduğun değil, doyduğun yerdir memleket. Yıllardır ekmeğini yediğimiz Mengen’e bir katkımız olsun istedik ve ‘Yöremin Yemeği Annemin Emeği’ projesi ile birçok yöresel yemeği kayıt altına alan Mengen Aşçılık Okulu öğretmenlerinden Nihal Kemer hocamız ile birlikte Mengen MYO’nun evsahipliğinde ve Mengen Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz ortak çalışma sonucu Mengen Kedibatmaz, Mengen Kaldırık Dolması ve Mengen Höşmerimi coğrafi işaret tescili aldı. Böylece, adına ve şanına yakışacağı üzere Mengen, tek seferde üç tescilini de yemeklerinden almış oldu. Bu tescillerin gastronomi turizmine giden yolda Mengen’e ve Bolu’ya hayırlı olmasını diler, tescil sürecinde emeği geçen tüm kişi ve destekleyen kurumlara teşekkür ederim.” dedi.

“Bu bayrak ilgili kişilerce en iyi şekilde taşınmalı”

Süreçte başarılı proje ile yer alan Nihal Kemer; “Güzel niyetlerle başlayan, güzel insanlarla devam eden, güzelliklerle biten bir işi Gıda mühendisi Cem Kösemeci ile Mengen adına yapmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu yolda bizi yalnız bırakmayan desteklerini esirgemeyen, tescil alan ürünlerimizin yapımında emek veren Birsen Yaman‘a çok teşekkür ederim. Bundan sonrası daha da önemli diye düşünüyoruz, bu bayrak ilgili kişilerce en iyi şekilde taşınmalı. Hayırlı olsun Mengen.” dedi.

Mengen’deki üç coğrafi işaretin ardından Bolu’da toplam coğrafi işaretli ürün sayısı 25’e ulaştı. İlçemizin coğrafi işaret alarak tescillenecek ve geleceğe taşınacak çok sayıda değeri bulunuyor. Yeni başvurularla tescil sayısının artırılması hedeflenirken bu güzel gelişmeyi taçlandıracak olan şeyin bundan sonraki süreç olduğu düşünülüyor. Tescilli ürünlerimizle ilgili yeni başlayan sürecin nasıl ilerleyeceği ise merak ediliyor.

Kaynak:mengen.gen.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir