AYVALIK / SEBAHAT- CİHAN ŞİŞMAN GÜZEL SANATLAR LİSESİ ve OSMAN HAMDİ BEY KÜTÜPHANESİ
YAZAR: RECAİ ŞEYHOĞLU
Ülkemizde 105 Güzel Sanatlar Lisesi bulunuyor. Ayvalık’taki bir ilçede açılan İLK olması.
Ayvalık’a Gençlik Merkezini kazandıran hayırsever iş insanı Cihan Şişman tarafından 2016 yılında yaptırılan okul; beş katlı, sekiz derslikli, on atölyeli.
Atölyeler; seramik, heykel, ebru, tasarım beceri, grafik, desen, iki boyutlu sanat atölyesi ve üç boyutlu sanat atölyeleri…
Ayrıca felsefe odası, bilişim teknolojileri atölyesi, 10 enstrüman odası, orkestra odası, koro odası mevcut.
Okulda piyano, keman, flüt, viyola, gitar ve bağlama gibi enstrümanlar var. Gelecek yıl bunlara klarnet, ut, kanun, kontrabas eklenecek. Okulda 25 öğretmen,160 öğrenci bulunuyor.
Okul, öğrencilerine güzel sanatlarla ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmayı, güzel sanatlar alanında nitelikli insan yetiştirmeyi amaçlıyor. Önemli başarılara imza atmış, ödüller kazanmış bu okulun dikkatimi çeken farklı bir özelliği de müdürünün ODTÜ/ Sosyoloji mezunu biri olması. Hemen aklıma çok başarılı başka bir ODTÜ’lü geliyor. Kaymakamlık, Vali Yardımcılığı yapmış, son olarak Afyonkarahisar’ın Vali Yardımcısı olan Uğur Kolsuz.
1970 Çorum / Bayat doğumlu müdür Veli Tuncay.
2023 Eylül ayından bu yana bu okulun müdürlüğünü yapıyor. Daha önce de Denizcilik Lisesinde üç yıl ve Ayvalık Anadolu Lisesinde dokuz yıl müdürlük yapmış başarılı, enerjik, hedefleri olan, yetenekleri yönetmeyi bilen sevimli bir yönetici. ODTÜ ‘yü bitirdiği yıl Malatya Hekimhan ‘da Felsefe Öğretmenliği yapmış. Okulda bir felsefenin varlığı hemen anlaşılıyor zaten. Sokrates’in bir sözü “Kendini Bil” gelene, geçene beni oku der gibi. Okulda bir kitaplık var.
Gemi mühendisi, hayırsever, kitapsever Ahmet Kerim Erhan. İlçenin gençlik merkezinde bir kütüphane açmıştı. Türkel Minibaş Kütüphanesine şu an 11.500 kitap kazandırdı. Okula da bir sanat kütüphanesi oluşturmak için iç düzenlemesini yaptırıyor, yeni yeni kitaplar alıyor, getiriyor, gönderiyor. Hiç birine de kendi adını veya ailesinin adını vermiyor, Türk sanatına, müzeciliğine ve arkeoloji bilimine sağladığı katkılar dikkate alındığında okul öğretmenlerinin onayı ile Osman Hamdi Bey adı veriliyor yeni kütüphaneye. İki binin üzerinde kitabı bulunan kütüphanenin zenginleştirilme çabalarına destek isteniyor.
Osman Hamdi Bey’in kim olduğuna gelince… Sadrazam İbrahim Ethem Paşa’nın oğlu.
İbrahim Ethem Bey, oğlunun hukuk eğitimi alması için Paris’e gönderiyor. O ise hukuk yerine resim ve arkeoloji eğitimi almayı tercih ediyor.
Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk modern arkeoloğu ve en önemli ressamı.
Türk müzeciliğinin kurucusu.
Türk resminde kadın konusunu ele alan ilk ressam.
Sanayi-i Nefise Mekteb-i Ali ( Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) ile İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin kurucusu.
Ayrıca onun Türk resmine ilk olarak figürlü kompozisyonu getiren kişi olarak tanıyoruz.
Ne mutlu ki ‘ kaplumbağa terbiyecisi’ tablosuyla belleklerimizde yer etmiş Osman Hamdi Bey, şimdi Ayvalık’ta bir okulda/ kitapların arasında öğrencilerle öğretmenlerle birlikte yaşıyor.
Geleceğin Fazıl Say’larına, Gürer Aykal’larına, Ruhi Su’larına, Ara Güler’lerine, Mehmet Aksoy’larına, İbrahim Çallı’larına, Füreya Koral’larına bin selâm ile…
Ayvalık’a kitap desteğiyle kütüphaneler kazandıran Ahmet Kerim Erhan’ın kim olduğunu da söylemekte yarar var.
İstanbul/ 1964 doğumlu. Babası yüksek mimar, annesi ev hanımı. İlkokulu Şişli Terakki Lisesi’nde, orta öğrenimini İstanbul Özel Alman Lisesi’nde tamamladı. Lisans eğitimini ise İTÜ Gemi İnşaat Fakültesi’nde tamamladı, 1988’de mezun oldu.
Özel sektörde çalışmakta.
Bugüne değin Bolu Mudurnu,Samsun 19 Mayıs, Şanlıurfa Birecik, Kars Merkez ve Ayvalık merkezde halk kütüphaneleri kurarak ülkenin eğitim alanına önemli katkılarda bulundu. Sultanbeyli’deki Kemal Tahir Kütüphanesi’ne de kitap alıp bağışladı.
Sosyal ve eğitim/ kültür projelerine destek olmayı görev bilmektedir.
*
Ezcümle, Ayvalık’ta güzel şeyler oluyor.
Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinden arada bir bazı kurum ve kuruluşlar dinleti için ricada bulunduklarında hiç hayır demiyorlar. Dostluk elini uzatıyorlar.
Dinleti için gittikleri kurumun salona 14 kişiyle katılmış olmalarından her ne denli üzüntü duymuşlarsa da onlar hizmete devam diyorlar.