ULUSLARARASI TÜRK SANATI ÇALIŞTAY SERGİSİ AÇILDI

Bir hafta süren, Türkiye ve çeşitli ülkelerden değerli akademisyenlerin, sanatçıların, ressamların katıldığı, Bolu Koru Otel’de gerçekleşen, “Cumhuriyetin 100.Yılında Uluslararası Türk Sanatı Sempozyumu” temalı Sanat Çalıştayının Resim Sergisi açıldı.

Haber: Fatma Marmara

Yürütme Kurulu Başkanı Selahattin YILMAZ, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alaybey KAROĞLU, Küratör Dursun Emre KAROĞLU’nun düzenlediği, 02-09 Şubat 2024 tarihleri arasında gerçekleşen, Türkiye, Ürdün, Kuzey Makedonya, Kosova, Mısır, Rusya, Arnavutluk, Bulgaristan, Suudi Arabistan, Yunanistan’dan toplamda 28 ressamın katıldığı, “Cumhuriyetin 100.Yılında Uluslararası Türk Sanatı Sempozyumu” temalı Sanat Çalıştayının Resim Sergisi 09 Şubat 2024 Cuma günü saat:18.00’de açıldı..

Çalıştayda yapılan resimlerin sergisinin açılışına; Düzenleme Kurulu Başkanı Ankara hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Prof. Dr. Alaybey KAROĞLU,  Koru Sağlık Grubunun Kurucu Başkanı Bolu Koru Sanat ve Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Hasan BİRİ, Bolu Kültür ve Turizm İl Müdürü HAKAN DOĞANAY,  BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin GÜNDÜZ, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah ALEMDAR, BAİBÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Serkan ECE, Bolu Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı Fazıl KARADUMAN, yurtiçi ve yurtdışından katılan Öğretim Üyeleri, öğretim görevlileri, sanatçılar, ressamlar katıldı..

“DEVLETİN YANI SIRA ÖZEL TEŞEBBÜSÜNDE KÜLTÜR ve SANATTAKİ PAYI ÖNEMLİDİR”

 “Cumhuriyetin 100.Yılında Uluslararası Türk Sanatı Sempozyumu” temalı Sanat Çalıştayı ve Resim Sergisi açılışında konuşma yapan Prof. Dr. Alaybey KAROĞLU; “Bugün uluslararası 7. Bolu Koru Otel Türk Dünyası Sempozyumu ve Sanat Çalıştayı’nın son günü galası ve sergi açılışı için bir aradayız. Nazik teşrifleriniz için hepiniz hoş geldiniz diyorum. Şahsım ve sanatçılar adına en derin sevgi ve saygılarımı arz ediyorum. İşin öteki tarafı bu anlamlı etkinlik Cumhuriyetimizin 100.yılını idrak ettiğimiz bir döneme tekabül ediyor. Başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere, büyük bir destansı mücadeleden sonra kurdukları laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini kültüre dayanarak, evrensel bir mesaj veren ATATÜRK’ün söylemine bağlı, sanat ve kültür alanında çığ gibi büyüyen etkinliklerle, Cumhuriyetimizin 100.yılını idrak ettik. Bu arada epeyce çok büyük başarılar elde edildi. Özellikle devletin yaptığı etkinliklerin yanı sıra özel teşebbüsünde kültür ve sanattaki payı çok önemlidir.”diye ifade etti.

“TÜRKİYE’DE BİR TÜRK YÜZ YILI OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM”

Prof. Dr. Alaybey KAROĞLU; “Aslında Rönesans’ın başlangıcında da Medici ailesinin olduğu gibi küresel sermayenin de Postmodern sanat ve dünya sanatını biçimlendirdiğini, hatta sanatın ötesinde toplumları yönlendirdiğini, algı yarattığını, dünyayı istediği gibi biçimlendirdiği bir formasyona getirdiğini hepimiz biliyoruz. Böylesine bir ortamda, çeşitli etkileşimler sonucu Türkiye’deki sermayenin de sanata akması önemli bir payda oluşturuyor. Bu noktada başta Sabancı olmak üzere Koç ailesinin sanata kültüre yaptıkları yatırımları takdirle karşılamamak mümkün değil. Bu Türkiye’nin de aydınlık yüzünü gösteriyor. Ben iki kere burada bulundum ama 7.si uluslararası düzeyde yapılıyor. Koru Otel, özellikle Koru Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı bu iki önemli kuruluşu, iki önemli özel teşebbüsü takip ederek, Türkiye’de bir marka haline gelip, Türk Kültür ve Sanatının yüz yılında bir parlak yıldız gibi hizmet etmeye devam ediyor. Bu noktada Koru otel Yönetimini kutluyorum, yürekten alkışlıyorum. Umarız Cumhuriyetimiz geliştikçe sanatta, eğitimde, kültürde iyi noktalara doğru gider. Cumhuriyetimizin 100.yılını idrak ettiğimiz 2023 sonu 2024 başı sadece yakın coğrafyamızda değil, Türkiye’de de bir Türk yüz yılı olmasını temenni ediyorum.”

“SANATA VERDİĞİMİZ DESTEKLE YENİ BİR PENCERE AÇMAK İSTEDİK”

 Bolu Koru Sanat ve Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Hasan BİRİ, sergi açılış konuşmasında; “ Bugün çok anlamlı bir gün. Bizim açımızdan da çok anlamlı. 1.si Koru Sanat ve Eğitim Vakfı olarak sanata destek vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. 2.si Bolu Koru otel olarak ev sahipliği yapmanın keyfini yaşıyoruz. Bolu Otel logomuza baktığınızda buranın tarihi eski bir tarihi var, hepinizin de bildiği gibi. 1914’lere kadar dayanan bu bölgenin tarihinde, Koru Otel bugün sadece resim ve sanata verdiği destekle değil 70’li yılların biliyorsunuz birçok Türk sinemasının önde gelen filmlerine de ev sahipliği yapmış, gerçekten güzel hikâyesi olan bir otel. Biz bu oteli tabi bu değerleriyle yaşatmaya gayret ediyoruz ve bu gayret içerisinde de geldiğimiz noktada son 8 yıl içerisinde bu oteli biz devraldık. Bu süre içerisinde de gerçekten hem otelin bu rolünü derinleştirmek, rolünü güçlendirmek hem de sanata vereceğimiz destekle yeni bir pencere açmak istedik. Bu kapsamda 7.si bugün tamamlanmış olan, Koru Sanat ve Eğitim Vakfı tarafından yürütülen bu resim çalıştayı. 7.si ve bu da gerçekten Türkiye’nin dışında birçok ülkeden katılan 24 sanatçımızla birlikte, Amerika’dan, İspanya’ya kadar, geniş bir coğrafyadan katılan çok değerli sanatçılarımızla birlikte güzel bir 10 günlük çalışmanın sonucunda harika eserler ortaya çıktı.”ifadelerini kullandı. 

“BOLU’NUN SANATA ÖNCÜLÜK EDEN, DESTEK VEREN BİR ŞEHİR OLARAK ÖN PLANA ÇIKARTMAK İSTİYORUZ”

Prof. Dr. Hasan BİRİ; “ Tabi kurum olarak sanata verdiğimiz destek, eğitime verdiğimiz destek bizim açımızdan çok değerli. Çünkü aynı zamanda Bolu’da bu tür faaliyetlerin yürütülmesi açısından da çok önemsiyoruz. Bölgede tabi turizm faaliyeti yürüten birçok işletme var. Tabi bunlardan biri de biziz ancak, gerçekten hem sosyal sorunlara hem sosyal sorumluluk projelerine bir farkındalığı artırmak ve bu konuya ilgiyi artırmak için biz grup olarak bunu ilkesel anlamda prensip edindik ve desteklemeye de devam ediyoruz. İnşallah önümüzdeki dönem üniversitemiz, turizm il müdürlüğümüz ve Bolu’nun tüm ileri gelen fikir önderleriyle birlikte Bolu’nun ticari olarak bir destinasyonu olması ötesinde, gerçekten sanata öncülük eden ya da destek veren bir şehir olduğunu da ön plana çıkartmak istiyoruz. Bu anlamda burada yapılan tüm eserler her biri çok değerli. Paha biçilmez değeri olduğuna inanıyorum. Çünkü buradaki sanatçılarımızın, bu süre içerisindeki çok ciddi anlamda verdikleri emeğin sonucu ortaya çıktı. Bunu da çok önemsiyoruz.”dedi.

“YENİDEN TÜRK MEDENİYETİ OLARAK DÜNYADA SAHNE ALACAKTIR”

Sergi açılışında konuşma yapan BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin GÜNDÜZ; “Vakıf olarak veya Koru Otel grubu olarak, bilimsel faaliyetlere ve sanatsal faaliyetlere öncülük ettikleri ve destek verdikleri için Koru Sanat ve Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Hasan BİRİ’ye çok teşekkür ediyorum. Üniversitede de çok fazla katkı sağlıyorlar. Resim, sanat toplumun kültür odağı, aynası olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk dünyasının da kendine özgü sanatsal faaliyetleri olduğu, tarihsel süreç içerisinde gözükmektedir. Tüm tarihsel süreç içerisinde Türklerin tek olarak, dünyada millet olarak 3 defa medeniyet sahnesinde yer aldığını, birisi Taşkent Buhara, diğeri de iki defa Selçuklu ve Osmanlı medeniyeti olarak, tarih sahnesinde var olduğunu, Cumhuriyetimizin 100.yıl dönümünü ve 2.yy arkasında baktığınız zaman, 4. defada inşallah yeniden Türk medeniyeti olarak dünyada sahne alacaktır.. Dünyada sahne aldıktan sonra tüm insanlığın vicdanı ve bilimsel medeniyet öncülüğünü yapacağı kanaatindeyim.”ifadelerini kullandı.  

Konuşmaların ardından sanatçılara katılım belgeleri ve özel ödül alanlara da plaketleri takdim edildi. Ardından sergideki eserler gezildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sultanma/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464