“MEMURİN FASLI” TİYATRO OYUNU BAİBÜ SAHNELENDİ
Coşkun IRMAK’ın yazdığı, Erdem ACUNER’in yönettiği, 1 perdelik dram & komedi oyunu “Memurin Faslı” BAİBÜ’de OMUTİT Mezunları Ankara gurubu tarafından sahnelendi.
BAİBÜ Yaratıcı Drama Topluluğu Abant tiyatro Günlerinin son oyunu olan “Memurin Faslı” 19 Kasım Pazar saat: 14.00’de OMUTİT Ankara Mezunları tarafından BAİBÜ Mavi Salonda sahnelendi. Geleneksel ortaoyunu tiplerinin de sahneye aktarıldığı, memurun düşle gerçek arasındaki yaşadıkları, öğretmen- öğrenci, amir –memur, patron- işçi arasındaki düzene sitemin işlendiği dramatik komedi, sosyal içerikli güldürü oyunu, izleyicilere kahkahalarla dolu anlar yaşattı.
“Memurin Faslı” oyununun ardından BAİBÜ Yaratıcı Drama Topluluğunun Kurucusu, BAİBÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Metin AKYÜZ, oyuncuları tek tek tebrik etti ve Yönetmen Erdem ACUNER’e plaket takdim etti.
Doç. Dr. Metin AKYÜZ oyun sonrası konuşmasında; “Abant tiyatro Günlerinin son oyunuyla bugünü tamamladık. Bugün, dünkü gibi şöyle güzel bir durum söz konusu, OMUTİT Mezunlar Ankara gurubunu ağırladık. Dün de söylemiştim, ben bir OMUTİT üyesiyim ve OMUTİT üyesi olmak çok farklı bir şey. Anlatılabilecek çok şey var ama asıl özeti şu: OMUTİT olmasaydı, Yaratıcı Drama Topluluğu da olmazdı diye düşünüyorum. Şeyh Galip’in bir sözü vardır. ‘Esrârını Mesnevîden aldım. Çaldımsa da mîrî mâlı çaldım.’ der. Bende şöyle söyleyeyim: Esrarını OMUTİT’ ten aldım, evet, çaldım, iyi ki çaldım ve Yaratıcı Drama Topluluğu’nun birçok işleyişini bu örnek topluluktan aldım. Bugün bu topluluk, OMUTİT topluluğunu, 19 Mayıs Üniversitesi Tiyatro Topluluğunu kuran dostumuz Kamil Sönmez burada. Ben uzun süredir festival havasında bir şeyler gerçekleştirmek istiyordum. OMUTİT yıllardır bu işi yapıyor. Bu işi gerçekleştirmemde de yine Kamil dostumun, Kamil Hocamın ve OMUTİT mezunlarının büyük bir emeği, büyük bir katkısı vardı. Biz Yaratıcı Drama Topluluğu olarak OMUTİT’in düzenlemiş olduğu festivallere hep gittik. Fırsat buldukça gittik. Gücümüz yettiğince gittik. Ben onu şu şekilde değerlendiriyorum. Çocuklar baba evlerine giderler ya o şekildeydi ama bu sefer baba çocukların evine geldi. OMUTİT çocuğun evinde.”dedi.
“Bu Bolu İçinde Üniversite İçinde Çok Önemli Bir Katkı Sağlayacaktır”
OMUTİT ve 19 Mayıs Üniversitesi Tiyatro Topluluğu Kurucusu, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi Edebiyat Bölümü Öğretim Görevlisi Kamil SÖNMEZ oyun sonrası bilgi paylaşımında; “Öncelikle böyle bir tiyatro etkinliğinin gerçekleşmesi müsebbibi, bunu sağlayan değerli hocamız Metin AKYÜZ’e teşekkür ediyoruz. Metin Hocamız aynı zamanda bizim OMUTİT mezunu. İlk kuşaktan, ilk ekibimizdendi. Bizi davet etti ve böyle güzel bir etkinlikte, tiyatro günlerinde bizde büyük bir keyifle yer aldık. Umuyoruz devamı da gelecek. Bu Bolu içinde üniversite içinde çok önemli bir katkı sağlayacaktır diye düşünüyoruz, sanat açısından. Burada tabii ki olmaktan keyif aldık. Çünkü gençlerle bir aradayız ve kendimizi sanatla ifade ediyoruz. Dünde Samsun ekibimiz vardı. Bugün Ankara ekibi olarak sahne aldık.”dedi.
“OMUTİT Çocuk Oyunları Çıkartan Tek Üniversite Topluluğudur”
Öğr. Gör. Kamil SÖNMEZ; “Bizler mezunlar gurubu olarak, 2018 yılından beri yönetim kuruluyla yönetiliyoruz ve bu yönetim kurulu çeşitli şehirlerde organize olarak, oyunlar sahneliyor. Onlardan iki tanesi, biri Samsun, diğeri de Ankara olmak üzere festivale de katılmış olduk. Şunu söylemek isterim: OMUTİT bugün tarihi açısından bakıldığında Türkiye’deki üniversiteler arasında önemli bir noktaya gelmiştir. Bu da hem sayıca, öğrenci sayısı, verdiği mezun sayısı hem de yılda çıkardığı oyun sayısıyla bugün 1988’den günümüze 175 oyun oynamışız. Bunların içerisinde yine OMUTİT çocuk oyunları çıkartan tek üniversite topluluğudur. Bu da 1994 yılında başlamış ve bu güne kadar halen çocuk oyunları sahnelemektedir. 2.önemli bir özelliği bu çünkü üniversiteler bunu yapmıyordu, biz köy köy, şehir şehir dolaştık. Çocuklara sanat zevkini kazandırmaya çalıştık. 3.sü OMUTİT’in başka ilkleri de var. Burada örneğin çeşitli yardım kampanyalarını, depremde, özel günlerde ihtiyacı olan insanlara bir anda organize olabilmek ve onu topluma sunabilmek gibi bir takım misyonlarda yüklendik. Yani hem sanat hem de bunun yanı sıra toplum duyarlılığı içeren, sosyal projeler içeren konularda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”diye ifade etti.
“OMUTİT’in Üniversite Tiyatrolarına Bir Örnek Teşkil Edeceklerini Düşünmekteyim”
Öğr. Gör. Kamil SÖNMEZ son olarak sözlerini; “Yine bugün Türkiye’deki üniversite toplulukları içerisinde tek mezunları tarafından organize olan, yönetim kuruluyla yönetilen topluluğuz. Bütün bunlar bir araya geldiğinde OMUTİT’in bir incelenmesi gerektiğini düşünmekteyim. Özellikle üniversite tiyatrolarına bir örnek teşkil edeceklerini düşünmekteyim. Bunun, bu tarz yapıların mezuniyet sonrasında da öğrenciler tarafından sürdürülmesi gerektiğine inanıyorum. Burada tabii ki çeşitli yaş guruplarından arkadaşlarımız var. En gencimiz 22 yaşında, en üst yaş olarak 53-54 yaşındayız. Böyle olunca çeşitli yaşlardan üyelerimizle bir arada hem daha kendimizi genç hissediyoruz hem de çok güzel bir etkinliği paylaşmış oluyoruz. Biz Samsun, Ankara ve İstanbul ekipleri olarak görev yapıyoruz. İstanbul ekibi provalarını yapıyorlar. Bolu bizim bir parçamız artık. Çünkü onun başında bulunan Doç. Dr. Metin AKYÜZ hocamız Bolu’nun kurucusu. 25 yılı o da geçirdi. Büyük bir başarı bu da haliyle 4 yerde etkinlik yaptığımızı söyleyebiliriz. Diğer illerde zamanla olacak, çünkü sayı önemli burada. İzmir’de de şuanda kadromuz var ama hazır değil. Onu da ileriki dönemlerde yönetim kurulu faaliyete geçirecek.”diye tamamladı.
“İnsanların Birazcık Daha Düşüncelerini Derinleştirebilmelerini Amaçlıyor”
Oyun sonrası bilgi paylaşan OMUTİT Mezunu, Harita Mühendisi, Yönetmen Erdem ACUNER; “Öncelikle bugün bu hava şartlarında gelen tüm kıymetli misafirlere, sizlere çok teşekkür ediyoruz. Normalde gerçekten çok zor ama bu şartlarda bile buraya gelip, bizleri yalnız bırakmayan bu güzel festivali daha da güzelleştiren seyircimize teşekkür ederiz. Oyunumuzun git gide daha iyi olduğunu hepimiz görüyoruz zaten. Bu oyunumuzu 8 oyuncu, bir suflöz, bir kondüit, bir ışık ve bir ses ekibiyle sahneye taşıdık. Bu oyun, tüm dünyanın sorunu olan, bazı meselelerin anlatımını içermekte olup, sosyal içerikli güldürü denen bir oyun. Bu şekilde oynayarak insanlara, bugün öğlen olarak konuşalım, iyi bir öğleden sonra geçirmeleri ve aynı zamanda birazcık da düşünebilmeleri, birazcık daha düşüncelerini derinleştirebilmelerini amaçlıyor. Umuyorum, geleneksel Türk tiyatrosunun biraz modernize edilmiş hali olan bu orta oyun herkesin hoşuna gitmiştir. Nice güzel yerlerde Bolu’da da başka yerlerde de tekrar buluşmak üzere. Haber: Fatma MARMARA