YKS 2022 ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER

YAPTIĞIN TERCİH KADERİNİ BELİRLEYEN İMZANDIR.

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNİ YAPARKEN İZLEMEN GEREKEN ADIMLAR GELECEĞİN AÇISINDAN ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR. DOĞRU TERCİH İÇİN YANINDAYIM.

27 TEMMUZ 05 AĞUSTOS ARASI TERCİH DÖNEMİDİR. BU TARİHLER ARASINDA ÖSYM. GOV. TR ADRESİNDEN TERCİHLERİNİ YAPIP ÖSYM YE BİLDİRMEN GEREKMEKTEDİR

1. Tercih listesi oluştururken 2022 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu’nu dikkatle incele, istediğin sıraya göre bölüm ve üniversite tercihlerinizi belirle.

2. Sınav sonrasında tercih dönemine kadar üniversiteleri incele ve mümkünse ziyaret ederek bilgi sahibi olman önemli.

3. Tercihler kesinlikle başarı sırasına göre yapılmalıdır. Tercih listenizde en fazla 24 bölüme yer verebileceğinizi unutmadan, sıralamanızı başarı sıranıza göre en düşükten en yükseğe doğru oluştur. Örneğin 100 bininci sırada ise başarı sıran 60 binden tercihlerini yapmaya başla korkma ve 500 bine kadar çıtanı geniş tut.

 4. Tercih listenizi oluştururken kriterlerinize uygun bölümleri en çok istediğinden başlayarak sırala. Hangi bölümü daha çok istiyorsan onu öne yaz. Hayat senin.

5. Kazanıp gidip okumayacağın bir bölümü asla tercihte bulunma. Çünkü kazandığında kayıt yaptır veya yaptırıma ortaöğretim başarı puanın bir sonraki yıl, yarı yarıya düşecektir ki bu çok önemlidir unutma.

6. Eğer farklı puan türlerinden tercih yapacaksan tercih listeni her alandan en çok istediğin bölümlere göre oluştur.

7. Tercih listene aldığın bölümle ilgili özel koşulları mutlaka incele. Tercih sırası belirlenirken, üniversitenin sunduğu imkânlar, öğrenim koşulları, akademik kadrosu, yabancı dil ve yurt dışı fırsatları, bulunduğu şehir, burs imkanları, sosyal etkinlikler yan dal ana dal çift ana dal gibi geleceğinizi olumlu yönde şekillendirecek birçok ölçütü dikkate al.

8. Özel koşulları kılavuzdan ve üniversitelerin öğrenci işlerini arayarak öğren. Sürprizle karşılaşma.

9. Aileniz istiyor diye kesinlikle sevmediğiniz bölümü, alanı seçme. Unutma; seçeceğin mesleği sen yapacaksın, ailen değil. Sevmediğin istemediğini bir bölümü sıralaman tutuyor diye listene alma. .

10. Yök Atlası mutlaka incele.

11. Vakıf Üniversiteleri, Kıbrıs ya da yurtdışı tercihinde bulunacaksan mümkün ise git gör özel şartları mutlaka yüz yüze konuş son pişmanlıkların sana fayda sağlamaz.

12. Yeni açılan bölümleri mutlaka araştır.

13. Tercih işi ciddi iştir mutlaka alanında uzman bir tercih danışmanından özellikle okuldaki yada dershanedeki rehberlik servisinden destek al.

14. Özel koşulları incele. Bazı bölümlerin özel koşulları var bilgi sahibi ol. Her tercih bir vazgeçiştir. Geleceğini kendini bilerek ve iç sesini dinleyerek ve ülkenin geleceğini öngörerek yaptığında mutlu ve mesleğini severek yapan bir birey olacağını unutma. Yanlış kapıda anahtar olursan bir gün kırılacaksın. Yanlış yöne giden trende ters yöne koşmak seni amaca götürmez. Panik yok süren var sakince adım adım geleceğine ilerle. Kalın sağlıcakla.

Yazan: Tercih Danışmanı Uzman Klinik Psikolog Kemal Hilmi Çelebi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sultanma/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427