“GERGEDANLAR” OYUNU BÜYÜK BEĞENİ ALDI
Bolu Bölge Tiyatrosu’nun “Gergedanlar” oyunu iki gününde de salonu dolduran tiyatro severlerden büyük beğeni aldı.
Yönetmen Onur Yamak’ın yönettiği, Yazar Eugene Lonesco’nun yazdığı “Gergedanlar” adlı iki perdelik tiyatro oyunu Bolu Bölge Tiyatrosu oyuncularından, 19 kişilik ekip tarafından 15-16 Mayıs 2022 Pazar ve Pazartesi Bolu Belediyesi Necip Fazıl Kültür Merkezi’nde sahnelendi.
22 Mayıs 2022 Pazar saat: 20.00’de tekrar sahnelenecek olan “Gergedanlar” Şehre gelen gergedanların ardından orada yaşayanlarında adeta bir virüs bulaşması gibi gergedanlaşmasıyla yaşanan olayları, insanların insani duygularının ne şekilde farklılaşabileceğini anlatan, absürt trajikomik ve mutlaka izlenmesi gereken günümüzden de çağrışımlar yaptıran bir oyun.
“Bolu’da bir ilk olacak”
2021- 2022 yılı döneminde ‘Hacı Yatmaz’, ‘Bir Picasso Lütfen’, ‘Bit yeniği’, ‘Ada’, ‘Gergedanlar’ oyunlarını Bolu Bölge Tiyatro ekibiyle sahneleyen Yönetmen Onur Yamak, oyun sonrası sahneden 4 Haziran 2022 de ‘Pişti’ oyununu sahneleyeceklerinin bilgisini de paylaştı. Yönetmen Onur Yamak ayrıca; “Bu hafta sonu burada bir masal anlatım hikâyesi olacak. Büyüklere masallar, Türkiye’de birkaç yerde var. Belki Bolu’da bir ilk olacak. Cumartesi günü saat: 20.00’de Antep’ten bir oyuncu buraya gelip sahneleyecek. Gündüzde küçüklere saat: 15.00’de sahnelenecek. Benim küçük drama grubum, tiyatro grubum var, onlardan 6 kişi oyun yaptılar. Onların ‘Uçan Adam’ adlı oyunu 17.30’da ücretsiz olarak Necip fazıl Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. Yine 3 Haziran’da Oyuncu Nezaket Erden, Yazar Latife Tekin’in ‘Dirmit’ adlı oyunuyla burada olacak. 4 Haziran’da da ‘Pişti’ adlı oyunumuzla sezonu kapatacağız.”dedi.
“İnsanların iç dünyasıyla dış dünyasını birleştiren bir oyun”
“Gergedanlar” adlı oyunla ilgili bilgi paylaşan Yönetmen Onur Yamak; “Dünyada çok oynanmış oyunlardan biri ve zor oyunlardan biri. İnsanların iç dünyasıyla dış dünyasını birleştiren dünyanın zorluğunu yaşanan bunalımları sıkıntıları anlatan bir oyun ‘Gergedanlar’ Bizde Bolu’da bu tarz bir oyun neden olmasın dedik. Önce bize Bolu’ya gelen misafir olan sanatçılar bize dediler ki ‘Niye ‘Gergedanlar’? Yani çok zor değil mi? Tabi dışarıdan bakıp onu söylemek kolay ama oyunu izleyip Bolu’da yapılan çalışmaları gördüğünüz zaman neden ‘Gergedanlar’ olduğu anlaşılıyor. Çünkü Bolu’daki seyirciyi sadece komediye, basit komedilere alıştırmak kolay bir uğraş olurdu. Biz onu seçmedik. Biz daha çok kendi istediğimiz tiyatrolarla, hepsiyle, her tarzda oynayalım dedik. Bu nedenle gergedanlardı amacımız ve bunu yapmaya çalıştık ve iyi oldu.”diye ifade etti.
“Covid sürecinde de yaşadığımız sıkıntıları da anlatıyor bir nebze”
Oyunun ulusalda bir karşılığı olduğunu belirten Yönetmen Onur Yamak; “Onu gelecek yıl umarım ki herhangi bir festivale götürebiliriz. Devam ettirmek istiyoruz bu oyunu. Oyun absürt bir oyun. Buradaki gergedanlaşma, günümüzde de yaşadığımız, Covid sürecinde yaşadığımız sıkıntıları da anlatıyor, Covid’e alışan insanların geldiği durumları anlatıyor bir nebze. Hatta oyunumuzun bir bölümünde itfaiyeci rolünde olanlar, itfaiye kıyafetinde değil de Covid görevlileri gibi giydirdik. Onlar, olaya müdahale ediyorlar. Seyirci tarafından bunun anlaşılması zaman alacaktır ama bu gece bunu tartışacaklarına eminim. Şu şumuydu? Bu bunu mu temsil ediyor diye. İkinci perde de bunu çok net olarak anlattık.”dedi.
“Bugünün koşullarına ne kadar uygun temalı bir oyun seçilmiş”
İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hülya Ensari oyunla ilgili analizi ve görüşlerinin paylaşımında; “Bugünün koşullarına ne kadar uygun temalı bir oyun seçilmiş. Yani insanların nasıl zamanı güç oranında yavaş yavaş insanlıklarından uzaklaştıklarını, yavaş yavaş o hayvani duyguların içgüdüleriyle hareket etmeye başladıklarını ve bir süre önce eleştirdikleri bu durumu bir süre sonra çoğunluğa geçince, güç haline gelince nasıl onu da normalleştirdiklerini ve ondan sonra da ona özendiklerini, o çoğunun bir parçası olduğunu ve insanlıklarını yitirmeye başladıklarını gösteriyor.. Bugünde ne kadar istediğimiz, yani bir süre sonra o insani özelliklerini taşımanın azınlıkta olmasından dolayı neredeyse suçlu hissetmeye başladıklarını gösteren bir şey.”dedi
“Gerçekten çok ders alınması gereken bir tiyatroydu”
Doç. Dr. Hülya Ensari; “Çok günümüzden uzak bir temada değil, gerçekten çok ders alınması gereken bir tiyatroydu. Onun için ben herkesin gelip, izleyip ders alması gerektiğine inanıyorum. Şartlar ne olursa olsun, ne kadar insani duygulardan yoksun tutum ve davranışların güç sembolü olarak görünürse görünsün, insanlığımızı kaybetmememiz gerektiğini gösteren, ne kadar azınlıkta olursak olalım buna sahip çıkmamız gerektiğini gösteren güzel bir oyun. Onun için ben başta Onur Bey ve tüm oyunculara, hastanemizden de oyuncu vardı, hepsine çok çok teşekkür ediyorum. Çok güzel bir oyundu, emeklerine sağlık.”ifadelerini kullandı. Haber: Fatma Marmara