Notre Dame’in Kamburu Müzikali Bolu’da Sahnelendi
KGS (Kumbara Görsel Sanatlar) Tiyatrosunun, Notre Dame’in Kamburu Müzikali, Bolulu tiyatro severlerden çok büyük beğeni ve alkış aldı.
Muhteşem dansları, müzikleri, sahne performansları, dekorları, kostümleri, o dönemi ve kişileri yansıtan makyajlarıyla büyük keyif veren unutulmaz bir müzikal izledi bu gece Bolulu sanatseverler ve bunu sürekli alkışlarıyla da sanatçılara yansıttılar.
Vural Bingöl’ün yönettiği, uyarlaması Vural Bingöl, Erhan Yaman tarafından yapılan Victor Hugo’nun ölümsüz eseri, Notre Dame’in Kamburu Müzikali, Anıl Medya- Light Project organizasyonuyla, 10 Mart Perşembe akşamı saat: 20.00’de Bolu Belediyesi Necip Fazıl Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu.
Çirkin ve kambur Kilise zangocu Quasimodo ile Fransa’nın ruhani ve dini lideri Claude Frollo’nun ve Kral’a bağlı komutan Phoebus’un semtte yaşayan çingene Kızı Esmeralda’ya olan aşklarını ele aldığı 2 perdelik müzikali, KGS (Kumbara Görsel Sanatlar) Tiyatrosunun 19 kişilik ekibinden 12 sanatçı sahneledi.
“Bolu seyircisi çok sıcak bir seyirci”
Oyun sonrası bilgi paylaşan Yönetmen ve oyuncu Vural Bingöl; “Bolu seyircisi çok sıcak bir seyirci, zaten biz Bolu’yu çok seviyoruz. Burası ortada hem de tanımak da istiyorduk bu şehri. Gelmeyen arkadaşlarımız vardı. Biz daha öncesinde gelip gidiyorduk bu şehre. Bizim için değerli bir şehir, güzel bir şehir. Bu oyunun hazırlık aşaması zor, çünkü çok dar bir sahnede oynadık. Hatta birbirimize çarpıyorduk. Bu sahnenin iki katı kadar yerler lazım bize, ona göre koşturup taklalar atıyorlar havalarda ama başardık mı? Başardık. Birazcık belki aksaklıklarımız olmuştur. Birazcık belki içe oynamışızdır artık o konuda da Bolu seyircisi bizi affetsin çünkü çok dar bir salonda oynadık. Ama sonuçta buraya hep gelmek istiyorduk ve geldik nihayetinde, inşallah devamı da gelecek. ”dedi.
Çingeneler Zamanı Müzikali’yle Bolu’ya Gelecekler.
Yeni bir müzikal oyunla Bolu’ya tekrar gelmek istediklerinin müjdesini veren Vural Bingöl; “Çingeneler Zamanı Müzikali vardır. Biz onun filmini müzikal yaptık. Onu getireceğiz buraya. Bu akşam sahne üzerinde 12 kişiyiz ama toplam teknik ekibimiz falan 19 kişi birlikte hareket ediyoruz. “Çingeneler Zamanı Müzikali” ekibi bunun bir tık daha üstünde. Bu oyundaki ekibi turneye göre ayarladık. İstanbul’da oynadığımızda daha da kalabalıklaşıyoruz. Ekipte dansçılardan Umay isimli arkadaşımız Capoeira dansında dünya birincisi oldu. Ayrıca çoğu arkadaşımızın danslarda ödülleri ve birincilikleri, dereceleri var. Özenle seçtik hepsini. Aynı zamanda müzikle de elimizden geleni yapmaya çalıştık.”ifadelerini kullandı.
“Victor Hugo’nun en güzel eserlerinden bir tanesi”
Oyunun geçtiği dönem ve konusuyla ilgili bilgi paylaşan Vural Bingöl; “Aslında bu oyun bir sistem eleştirisi olan bir oyun. Küresel bir sistem eleştirisi yapıyorlar bu oyunda. Baskın kesim, güçsüz kesime karşı, ortada ezici bir baskın kesim gücü var. Sistem eleştirisi olduğu için yoksul kesim, ezilmiş kesim her zaman alt tabakada olan kesim, her zaman olarak geri plana atılıyor. Hiçbir zaman ön plana çıkartılmıyor. O zaman Orta Çağ’da da rahiplerin, papazların, Hıristiyanlığın verdiği bir baskı vardı. O dönemlerde başı ağrıyor diye kadınları asıyorlardı veya bu şeytan diye yakıyorlardı. Böyle bir dönemdi o zamanlar. O sistemi birazcık da eleştirmek istedik burada. Ama dünyada hala süregelen bir sistem bu.. Biz elimizden geldiği kadar gerçeğine yakın oluşturmaya çalıştık. Surat yapısı olsun, vücut formu olsun, isyanı olsun. Biz bu oyunu 6 senedir oynuyoruz. İnşallah bir 6 sene daha devam eder diye düşünüyoruz. Büyük ilgi var. Victor Hugo’nun en güzel eserlerinden bir tanesi, aslında Notre Dame Kilisesi o dönemde çok tutuluyor. Giden yok ve diyorlar ki hani Victor Hugo’ya bununla ilgili bir oyun yazar mısın? Belki biraz dikkat çeker diyorlar. Yazıyor ve gerçekten de tap oluyor. Günümüze uyarladığımız yerleri de var tamamen klasik eser sergilemek istemedik.”dedi. Haber: Fatma Marmara