Ata Tohumu Takas ve Üretici-Tüketici Buluşma Şenliği Yapıldı
Bolu Belediyesi düzenlediği “Geçmişten Geleceğe Ata Tohumu Takas ve Üretici-Tüketici Buluşma Şenliği” ile genleri bozulmamış ata tohumlarının alıcı ve satıcılarını bir araya getirdi.
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte “Doğal tohumun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Vatandaşlarımdan rica ediyorum. Bu tür tohumları bizimle paylaşın. Çünkü biz günde 50 bin tane tohumu toprakla buluşturabilecek kapasiteye sahibiz.” diye konuştu.
Bolu Belediyesi’nin yerli tohum hamlesi devam ediyor. İl genelinde tarımsal üretimi desteklemek ve ata tohumlarını gelecek nesillere sağlıklı şekilde ulaştırılmasını sağlamak amacıyla Bolu Belediyesi ve Bolu Tohum Takas Topluluğu işbirliğinde Cumartesi günü Bolu Pazarı Orta Halinde “Geçmişten Geleceğe Ata Tohumu Takas ve Üretici-Tüketici Buluşma Şenliği” düzenlendi.
Tarımsal birçok çalışmaya imza atan Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Köroğlu Tarımsal Ürünler Kooperatifi’nin de stant açtığı etkinlikte yerli tohumlar tüketiciyle buluştu. Etkinliğe Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Kıbrısçık Belediye Başkanı Emin Tekemen, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan ve Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir de katıldı.
Başkan Özcan: “Doğal tohumun ne kadar önemli olduğunu gördük”
Etkinlikte konuşan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, tarımın Türkiye için önemine değinirken “Bugün burada amaç güzel, fikir güzel. Doğal tohumun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Vatandaşlarımdan rica ediyorum. Bu tür tohumları bizimle paylaşın. Çünkü biz günde 50 bin tane tohumu toprakla buluşturabilecek kapasiteye sahibiz. Bizim bundan sonraki süreçte hammaddeye çok ihtiyacımız olacak. Hem Bolu için hem de Türkiye için. Türkiye kendi kendine yeten 7 ülkeden biriydi. Ancak biz şimdi bu şekilde değiliz. Son bir yılda ithalat ihracat farkını söylüyorum. 37 milyar dolar eksideyiz. Hollanda dediğimiz Bolu’nun iki katı büyüklüğünde baktığınızda. Ama tarımda önemli bir yerde. Onlar bunu başardıysa biz de yapabiliriz. Bizim toprağımızın her geçen gün sulama aranı artıyor. Bunun değerini bilerek Dünya’da tarımda ses getiren ülke haline gelebiliriz. Bolu’da bunun lokomotifi olabilir. ” ifadelerini kullandı.
Aydın: “Yerli tohuma destek vererek sağlıklı gıdalara kavuşmak istiyoruz”
Burada şenlikle ilgili bilgiler veren Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Aylin Aydın, “Tohum Takas Topluluğu’yla birlikte Park Bahçeler Müdürlüğü’ne ait organik sertifikası alınmış alanlarda yerli tohumlarımızı çoğaltmak ve korumak amacıyla yapmış bulunuyoruz. Şuanda 200’e yakın yerli organik tohumumuz bulunmaktadır. Bunları çoğaltıp bedava çiftçilerimize dağıtmak amacındayız. Başkanımızın bu konuda çok büyük hassasiyeti var. Çünkü topraklarımız bozulmakta, suyumuz kirlenmekte… Yerli tohuma destek vererek sağlıklı gıdalara kavuşmak istiyoruz. 26 Kasım 1926 ilk Alpullu Şeker Fabrikası’nın kuruluşunun yıldönümüydü. Bolu yıllar önce şeker pancarının tohum alanıydı yıllar önce. Biz bunları tekrar Bolumuza kazandırmak istiyoruz.” dedi.
Doğan: “Tohumlar bizim çocuklarımız”
Aydın’dan sonra kürsüye çıkan Bolu Tohum Takas Topluluğu Başkanı Canan Doğan da yerli tohumun gelecek nesillere aktarılmasının önemine değinerek, “Tohumlar, bizim çocuklarımız. Biz size çocuklarımızı emanet ediyoruz. Bu duyguyu ekenler çok iyi bilir. Lütfen gerekli özeni gösterelim. Belediye Başkanımız Tanju Özcan’a sonsuz teşekkür ediyorum. Eğer kendisi olmasaydı biz bu tohumları bu kadar duyuramazdık, paylaşamazdık.” diye konuştu.
Özcan ve beraberindekiler daha sonra şenlik alanındaki stantları dolaşarak, yerli tohumlar ve satışı yapılan diğer yöresel ürünler hakkında bilgiler aldılar.