Aşkım Kapışmak, Bolu’da Merdümgiriz Semineri Verdi
Davranış bilimleri üzerine çalışmalar yapan, Aşkım Kapışmak, Bolu’da “Dönüş, Yenilen, iyileş Merdümgiriz Semineri” verdi.
Light Project (@lightproject34) Organizasyon tarafından, Bolu Necip fazıl Kültür Merkezinde 13 Ekim Çarşamba akşamı saat: 20.00’de sahne alan yazar, sanatçı, TV. program yapımcı, sunucusu, güfteci ve besteci, Davranış Bilimleri danışmanı, eğitimci Aşkım Kapışmak verdiği “Dönüş, Yenilen, iyileş Merdümgiriz Semineri” ile Boluluların kendi benliğine bakmasına yardımcı oldu.
Aşkım Kapışmak, Amerikan Üniversitesi Newport’ta Davranış Bilimleri- Psikoloji lisansını tamamlarken, zihinsel engelli ve kimsesiz çocuklarla gönüllü çalışmalar yaptı. Maltepe Cezaevinde çocuk ve gençlere motivasyon günleri düzenleyen Aşkım Kapışmak, İstanbul’da birçok kişisel gelişim ve iletişim eğitimleri aldı. Mezun olduğu Marmara Üniversitesinde öğrencilere Etkili İletişim Becerileri dersleri vermenin yanı sıra, birçok üniversiteden de konuşmacı olarak davet edildi. Buyrun Paylaşalım adlı programı hazırlayıp, sunan Aşkım Kapışmak, Star TV’de Ayşe ile Alişan programında her cuma İletişim ve İlişkiler bölümü de hazırladı. Müjdat Gezen Sanat Merkezinde iletişim, beden dili, diksiyon, oyunculuk ve sahne sanatları dersleri alan Aşkım Kapışmak, tek kişilik gösteri ve stand up gösterileriyle de sahne aldı. Arif Sağ Müzik Evi’nde konservatuvar eğitimi alan, Kapışmak, kendi yazdığı ve bestelediği şarkılarını da seminerlerinde izleyenlerle buluşturdu. İki yıl boyunca Beden Dili Uzmanlığı ve İletişim Becerileri eğitimi de alan Kapışmak, Türkiye genelinde, yurtdışında ve önemli firmalarda da seminerler vermeye devam ediyor.
Yazdığı Üzümlü kek, Merdümgiriz: Dönüş-Yenilen-İyileş, Okunmamış Mesaj, Carpe Diem, Elma Dersem Çık, Kimim Ben, Kavramlarla İyileş, Yaşam Kitabı, Değerli Yaşam, Kalbin Anahtarı, Hangi Anne Hangi Babasınız?, Aşkımın Beden Dili, Beni Benimle Aldatır mısın?, Dolce Vita, Carpe Diem, Terzi, Küçük Mutluluklar Kitabı, Kadınlar Sağdan Erkekler Soldan kitaplarını okurlarla buluşturan Aşkım Kapışmak, birlikte bireysel ve kurumsal danışmanlık eğitimleri de veriyor.
“İnsanlar dokunmak istiyor, deneyimlemek istiyor”
Merdümgiriz Semineri sonrası okurlarına kitaplarını imzalayıp, salonu dolduran Bolulularla hatıra fotoğrafları da çektiren Aşkım Kapışmak bilgi paylaşımında; “Turnelerin amacı var. 7 yıl oldu. 26 ülkede çalışıyorum. Asıl benim, Azerbaycan ve Almanya’da ofisim var. Habertürk’te program yapmayı bıraktıktan sonra biraz daha turnelere geçmeye başladım. Televizyon çok yoruyordu çünkü o zamanda dünyaya açılamıyordum. Turne yapmamın amacı Türkiye’de ve dünyada insanlara temas etmekti. Çünkü kitap, Televizyon ve YouTube bir yere kadar. İnsanlar dokunmak istiyor, deneyimlemek istiyor. Harbiye’den sonra ‘Turne geleneği geliştirelim, ülkede gidilmemiş yerlere gidelim. Az çok 10 kişi de gelse 100 kişide gelse insanlarla temas edelim.’ dedik.”ifadelerini kullandı.
“Yalnızlık problemi aynı zamanda insanları çaresizlik duygusuna da sokuyor”
Covid-19 salgın döneminde duygu yoğunlaşmasının fazlalaştığını vurgulayan Aşkım Kapışmak; “Pandemiden sonra daha çok arttı. Çünkü insanlar ciddi bir yalnızlık problemi yaşıyorlar. O yalnızlık problemi aynı zamanda insanları çaresizlik duygusuna da sokuyor ve şu iki yıldır mesnevi, din, psikoloji, psikiyatri, sağlıklı beslenme, diyet, meditasyon, meditatif şeyler, spor çok önemli olmaya başladı insanlar için. Çünkü insanlar kendilerine bakmadıklarını fark ettiler. Bu da ağır bir yük, ağır bir farkındalık. Bu yalnızlık şiddeti doğuran bir şey ve şiddet önüne geçilemezse ciddi bir problem olacak. İnsanlar hem kendine şiddet uyguluyor hem de dışındaki insanlara.”diye belirtti.
“Bunu söyleyebilmek çok kıymetli artık”
Merdümgiriz, biraz daha insanı anlatan, şimdiki çağdaki insanı anlatan bir başlık olduğunu belirten Aşkım Kapışmak; “Merdümgiriz hayatın aşırılığı, insanların kalabalığı, insanlardan çok fazla beklenti, para beklentileri, evlenme beklentileri, torun beklentileri, çocuk beklentileri. Hayatta kültürlerin sistemleri, insanlardan bekledikleri şeylerden çok yoruluyor insanlar. Çok güzel olmak, çok yakışıklı olmak zorundasınız. Sürekli takipçilerinizin olması çünkü para kazanmak zorundasınız. Güçlü durmak zorundasınız gibi sistemle büyüdük biz. Bu iki sene öncesine kadar çok popüler, çok önemliydi. Hangi siyasetçi, hangi sanatçı çıkıp yaşadığı bir tacizi anlatıyordu ama bu sene başladı. Nedeni eskiden şu tutuyordu, Yeşilçam gibi büyük aşklar, büyük evler, şimdi artık nasıl filmlerde görüyorsunuz ‘Acım var’, ‘Tecavüze uğradım’, ‘Fakirim’ diyor. Bunu korkmadan söyleme dönemi başladı. ‘Ben aldatıldım, ben utanıyorum ya da ben başarısızım’ diyebilmek çok kıymetli. Çünkü yıllarca bu insanlara acını gösterme, başarısızlığını gösterme öğretildi. Bunlarda çok normal.. Ben Merdümgiriz’de bunu anlatmaya çalışıyorum. tabii ki çok meditatif bir yolculuk ister istemez, meditasyon var içerisinde. Daha sakin oluyor. Tabii ki insanlar gülmeyi, eğlenmeyi seviyorlar ama hayatlarında iki saat sadece dinleyici olmak, kendilerine temas etme yolculuğu yapmıyor insanlar. O yüzden ara ara gülmeler ara ara derinsel geçiyor.”dedi.
“Hepimiz aynı yolculuğu yapıyoruz”
“Aslında insanların bildiği şeyi insanlara anlattığını söyleyerek sözlerini sürdüren Aşkım Kapışmak; “Hepimizin içinden geçen ama bir türlü toparlayamadığımız, bir yere düğüm atamadığımız duygu ve düşünceler. Bende bunları anlattıktan ve sahneden indikten sonra %100 yaşayan insan değilim ama en azından çaba gösteriyorum. Hepimiz aynı yolculuğu yapıyoruz. Hepimizin aradığı iyi hissetmek, ben kimim, nasıl mutlu olabilirim, daha nasıl güçlendirebilirim? Aslında kendini şifalandırman için yapılan bir şey. Ben kendimi aradıkça insanları bulmaya başladım. Bir baktım, bir sürü insanda aynı ben var. Sonra baktım, her ben aynı şeyle iyileşiyor. İyi hissetmekle, sevmekle, iletişim kurabilmekle, dokunabilmekle.”ifadelerini kullandı.
“Kendimin de değişmesi gerekiyor”
Aşkım Kapışmak son olarak; “Nasıl dokunabilirim? diye düşündüğüm dönem Müjdat Gezen’le tanıştığım dönemdi. Orada sahne sanatları, sahnede konuşabilme, oyunculuk, diksiyon, beden dili eğitimleri başladı. Daha sonra Amerikan Üniversitesinde Davranış Bilimleri Bölümüne girdim. O eğitimleri alırken konservatuvar bitti sonra NLP, beden dili, yaşam koçluğu, terapi eğitimi aldım. Bunların hepsi yoğunlaşınca ilk kitabımla birlikte sektöre girdim. Ardından kurumsal, kitlesel eğitimler başladı. TV. programları ve kitaplarla birlikte başlayınca ‘Ben ne istedim?’ kararı ile ‘Ben kitlelere sesleneceğim’ dedim ve o şekilde çıktım bu yolculuğa. Kendimin de değişmesi gerekiyor. Değiştikçe insanlara anlatıyorum aslında ve bir bakıyorum ki dinleyici de aynı yolda ve farkında değil. Bu ölümlü yolculukta belirsizliği daha rahat taşıyabilir olmanın çabasını veriyorum. Biliyorum ki hiçbir acı bitmez, hiçbir acı unutulmaz ama taşıyabilir hale gelebilir. O nedenle sahneler almaya çalışıyoruz.”diye ifade etti. Haber: Fatma Marmara