Bolu Aşçılık Okullarında Kruvaziyer Turizm Eğitimi
GemiciSea İnsan Kaynakları, Bolu’da bulunan aşçılık okullarında Kruvaziyer Turizm ile ilgili konferans verdi.
GemiciSea İnsan Kaynakları, geleceğin aşçı ve turizmcilerini, “Dünyayı Yolcu Gemisi ile Kariyer Yaparak Görün” sloganıyla, dünyanın lüks yolcu gemilerinde iş imkanı ve karıyer sağlandığı konusunda, Bolu’nun il ve ilçesinde bulunan aşçılar mesleki teknik Anadolu liselerinin öğrencilerine konferans verdiler.
Turizmde İstihdam, Eğitim Vizyonunun Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık kapsamında, GemiciSea İnsan Kaynakları koordinatörü Süleyman KİRİŞ ve Proje Yürütücü Fatih KORKMAZ ; İlk olarak konuyla ilgili 8 Kasım Çarşamba günü Bolu İzzet Baysal Abant MTAL konferans salonunda öğrencilerle bir araya geldiler. Ardından aynı gün Yeniçağa Aşçılar MTAL ve Gerede Aşçılar MTAL öğrencilerine konferans verildi. GemiciSea İnsan Kaynakları 9 Kasım Perşembe günü AİBÜ Gastronomi Fakültesi Mengen Yerleşkesinde de saat: 13.30-15.30 arası Kruvaziyer Turizm Eğitimle ilgili eğitim verecekler.
Bolu İzzet Baysal Abant MTAL Müdürü Ayhan VURAL konferansla ilgili bilgi paylaştığı açılış konuşmasında; “2023 Eğitim Vizyonunun Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ‘Kariyer rehberliği sistemi yapılandırılacak ve tüm öğretim kademeleri düzeyinde çocukların kendini tanıyarak (mizaç, yetenek, ilgi, değerler, kişilik ve aile) kariyer profili oluşturması, iş ve meslek tanıma yollarını, kaynaklarını öğrenmesi ve kariyer gelişim ile sektörle ilişkilendirilmesi sağlanacaktır.’ Maddesi doğrultusunda öğrencilere kariyer planları konusunda fayda sağlayacağı düşünülen, örnek alabilecekleri alanları ile ilgili firmalar ve kişilerle bir araya gelmeleri, öğrencilerin sektördeki kuruluşların ve kişilerin tecrübelerinden faydalanmaları amaçlanmıştır.”dedi.
“BOLULU ŞEFLERLE ÇALIŞTIK”
GemiciSea İnsan Kaynakları öğrencilere şu bilgileri aktardılar:
“ İlinizdeki otellerin yirmi kat fazla kapasitesine sahip yüzen şehirlerden söz ediyoruz. Turizm sektöründe çalışıp gemi ile ilgili bilgi ve tecrübesi olmayan sektör çalışanı çoktur. Bizlerin sizlerin büyükleri ile ilgili çok fazla anıları var. Büyükleriniz vasıtasıyla aşçılık mesleğini yakından tanıyan, bilen ve yaşayan bir il olarak sizleri tanıyoruz. Bolu dendiği zaman bizim meslekte aşçılık akla gelir. Babanız, dedeniz, ablanız, ağabeyiniz yâda ailenizde biri bu işi yapıyordur. Bizler turizm sektöründe hep Bolulu şeflerle çalıştık. Her şeyi onlardan öğrendik.
“DİL EĞİTİMİ ALSANIZ DAHİ AŞÇILIKTA ONU KÖRELTİYORSUNUZ”
Doğru insanları sektöre kazandırma maksadıyla işe çekirdekten başladık. Sizler çekirdeksiniz. Çünkü biz personelimizi yirmi bir yaşından sonra gönderiyoruz. Üç kritere çok dikkat ediyoruz. Birincisi aileden, okuldan, çevreden, arkadaşlarınızdan kazandığınız davranışlar. İkincisi İngilizce. Aşçılığın Şöyle bir handikabı var. Dil eğitimi alsanız dahi aşçılıkta onu köreltiyorsunuz. Servis elemanları, ön büro, kat personeli müşteri ile yüz yüze olduğundan kendini dil açısından daha zinde tutabiliyor. Yemeklerle haşır neşir olduğunuz sürece dışarıda ki garsonların aktivasyonunu yapmadığınız sürece diliniz köreliyor. Bir nevi eğitim alsanız dahi onu köreltiyorsunuz. Biz Gemicisea olarak bunu hareketlendirme bazında sizlere geleceği sunma adına videolarımız var. Ancak mutfak personelinin dili geliştirmesi ve zinde tutması kolay olmuyor. İnsanlar gemide nasıl çalıyorlar, nerede yemek yiyorlar, hangi alanları kullanıyorlar, nasıl bir gemi konsepti var bunları sizlere göstermeye çalışacağım.
“ÇALIŞIRKEN BİLGİLENİYORSUNUZ, BİLGİLENİRKEN İLERLİYORSUNUZ”
İşiniz bitiyor işiniz bittikten sonra tüm sistem sıfırlanıyor. 9200 kişilik misafir kapasitesi olan gemilerimiz var. Herkesin gemi ile ilgili tecrübeleri var. Yemek tabakları dizayn üzerine kurulu. Cruze gemilerinin arasında müthiş bir rekabet var. Pateyi nereye koyalım. Garnitürü nereye koyalım. Sosunu nasıl sunalım. Konseptin olmaması mümkün değil. Tablolar İtalya’nın en ünlü ressamları tarafından çizilmiş. 5 bin kişilik gemide çalıştım. İki saat içinde 2500 kişiye alacarte restoran hizmeti sunduk. Ülkelerin en tanınmış şovları sunuluyor. İş akışlarını, gemiye bindiğinizden indiğiniz noktaya kadar birebir takip edilen bir sistem söz konusu. Yalnızca çalışmıyorsunuz. Çalışırken bilgileniyorsunuz. Bilgilenirken ilerliyorsunuz. Yabancı dilinize çok önem verin. Burada olmanızı sağlayacak en önemli noktalardan biri. www.gemicisea.com sayfamız incelendiğinde servisi, yiyeceği, aktivasyonu ünlü olan firmalar görülmektedir. Rekabette markalar birbirleri ile yarışırlar. Herkes kendi kulvarında yarışır. Eğlence konusunda iyiyse eğlenceyi en üst seviyeye çıkartmaya çalışırlar. Yemek konusunda en iyisiyse yemeği en üst seviyeye çıkartmaya çalışırlar. Kullanılan malzemelerin ve kullanılan dizaynın önemli olduğunu görüyoruz.
“YASAL BİR KURUMUZ”
Çalışma şartlarımız 1600 dolardan 2500 dolara kadar ücret kazanılabiliyor. Çalışma şartlarınız gemiye girişten itibaren başlıyor. Günlük çalışma süresi sekiz saat. Sekiz saatten fazla çalıştığınızda saat ücretinizi alıyorsunuz. En fazla iki saat fazla çalışabilir. Sağlık koşullarınız doktorlar tarafından takip ediliyor. Sigortanız gemi şirketi tarafından sağlanıyor. Maaş hesabınıza yatıyor. Departman amirlerinizi zincir şeklinde takip ediyorsunuz. Problemler bir üst kademeye iletilerek çözülüyor. Kors yaptığınızda üç sarı kart veriliyor. Birinci hata olabilir, ikinci insanlık hali, üçüncü kırmızı kart. Kırmızı kart; hırsızlık, kavga, cinsel istismar gibi konular affedilmiyor. Ceza alan personel bir daha gemilerde çalışamıyor. Çöpü denize atmanın affı yok. Kaptan köşke çağırıp cezayı veriyor. Gemideki eğlence hizmetleri ve sosyal imkanlardan yararlanabiliyorsunuz. Limana demirlediğinde karada gezme şansına sahipsiniz. Oda dizaynları bir otel odasından farksız. En fazla aşçı ve katçıya ihtiyaç duyuluyor. Dil bilenlerin işi hazır. İş ve işçi kurumuna bağlıyız. Yasal bir kurumuz. İşkurla anlaşmamız var. İşe yerleştirmede hiçbir ödeme yapmıyorsunuz. Sağlık raporu, pasaport, ve eğitim durumunu bildirmeniz gerekiyor. Yaptığınız masraflar şirket ödüyor. Sözleşme ile dört ay çalışıp iki ay tatil yapıyorsunuz. Aşçılar ayda 2 bin dolar ile 2500 arasında, servis elemanları 3820 dolar alıyor. Sizden farkı sadece yabancı dilleri. Bizim buraya geliş amacımız sizi alıp işe götürmek değil. Sizi nelerin beklediğini anlatmak. Sizlerin geleceğe hazırlanmalarını sağlamak. İngilizceyi ön plana çıkartmanın tam vakti.” Haber: Fatma Marmara