MESLEK LİSELERİ ÜRETİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, Türkiye’de 81 ilde 100 noktada, yiyecek içecek alanı olan meslek liselerinde, ekmek üretimiyle ilgili fırın atölyeleri kuruldu.

Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye’de 81 ilde 100 noktaya, meslek liselerine ekmek fabrikası kurarak, günlük 1 milyon ekmek üretim kapasitesiyle, o liselerin çıkışındaki satış büfelerinde vatandaşlarımızın düşük fiyatla ekmek almasını sağlamak amacıyla proje çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki Teknik Anadolu Lisesi atölyesinde ekmek yapım çalışmaları başladı.

Milli Eğitim Bakanlığının; eğitim, üretim, istihdam çevrimini güçlendirerek toplumunun ihtiyaç duyduğu ürünleri hızlı ama makul fiyatlarla üreten ve aynı zamanda o üretimi yapan özel sektöre de nitelikli insan kaynağı yetiştiren bir mesleki eğitim inşasını hep birlikte yapacaklarını vurguladı projede Bolu ve Düzce koordineli çalışıyor.

“Üretime teknik destek olarak yardımcı oluyoruz”

Bolu İzzet Baysal Abant MTAL’e ekmek yapımı için gelen Düzce Milli Eğitim Müdürlüğü Gıda Mühendisi Tufan Emiral; “Bizim kendi bünyemizde Zübeyde Hanım’da süt üretimimiz yanı sıra bu fırın parkı da bakanlığımız tarafından kazandırıldı. Burada da üretime teknik destek olarak yardımcı oluyoruz. Düzce Milli Eğitim Müdürlüğü Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesinde Aşçı Emre Tekin üretimden sorumlu, bende teknik bölümden sorumluyum.”dedi. 

“Halka ucuz ekmek yapabilecek durumda”

Gıda Mühendisi Tufan Emiral; “Devlet sıkıştığı zaman halka ucuz ekmek yapabilecek durumda. Nasıl meslek liseleri pandemi döneminde maske, dezenfektan üretimine katkı verdi, orada bizim bir eksiğimiz gıdadaydı. Yine öyle bir problem, öyle bir durum yaşandığında, normal özel üretime destek amacıyla devlet gıdada da son noktaya geldi. Projenin zaten asıl amacı bu, ‘81 İle 81 Fırın’ Bugün şuana kadar 1000 ekmek çıkarttık, gün içinde 3000 ekmek olacak. Hedefte de 8000’e kadar çıkacak bu sayı.”diye belirtti.

“Meslek liseleri yeni bir hikâye yazıyor”

Bolu İzzet Baysal Abant MTAL Müdürü Ayhan Vural ; “Meslek liseleri yeni bir hikâye yazıyor. Bizde yerimizi aldık. Milli Eğitim Bakanlığımızın  ‘Meslek Liseleri Günde 1 Milyon Ekmek Üretecek’ hedefi doğrultusunda 81 ilde 100 noktada ekmek üretim atölyeleri kuruldu. Öğrencilerimize gerçek üretim ortamlarında, ekonominin itici gücü olan mesleki eğitim bünyesinde, geleneksel usta-çırak ilişkisinin yanında, Alan ve Atölye şeflerimizin kontrolünde,  yaparak ve yaşayarak mesleklerini öğretmenin gururunu yaşıyoruz. Tüm dünyada pandemi ile birlikte görünürlülüğü artan üretim yapan, mesleki eğitim ve bu okullarımızın önemi anlaşıldı, tercih edilme oranı yüzde yüzlere ulaştı. Tüm bu değişim ve dönüşüm ışığında biz İzzet Baysal Abant MTAL olarak bize düşen görevi her zamanki gibi layıkıyla yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz.”dedi.

“3000 rol ekmeğimizi üretip, poşetleme işlemini yaptık”

Müdür Ayhan Vural ; “Temmuz ayında çalışmalara başladık. Üretim alanını belirledik.  Arkadaşlarımızla birlikte elektrik, su, doğalgaz, tesisatları sonrasında depo ve mayalama ünitesi, sevkıyat alanı çalışmalarımızı tamamladık. İnsan kaynakları tedarikimizin ardından yasal izinleri tamamladık. Bugün itibariyle de 3000 rol ekmeğimizi üretip, poşetleme işlemini yaptık. Üretimin her aşamasında öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz yer aldı. Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, personelimiz büyük bir heyecan ve titizlikle işini yapıyor. Düzce’de üretim yapan meslek lisesindeki arkadaşlarımız bizi kırmadılar bugün yardıma geldiler. Bizde onlara her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade ettik.

“İlk fırını kuran, üretimi gerçekleştiren okul olmanın gurunu yaşıyoruz”

Müdür Ayhan Vural ; “İlk fırını kuran ve üretimi gerçekleştiren okul olmanın gurunu ve onurunu yaşıyoruz. 3000 ekmek kapasitesi zamanla artacak. Katkısız, hijyenik, yeterli, ekonomik ve sağlıklı ekmek üretimi ile öğrencilerimizi tanıştıracağız. Meslek liseleri üreten, tercih edilen, istihdamda sorunları çözen, okurken burs imkânı sağlayan, üç dil bilen, sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmeye devam edecektir.  Sabahleyin 07.00 de kalkıp nöbetine koşan bir gençlik, akşam çalıştığı alanı kontrol edip, temizlik ve tertibe önem veren, ekonomiye katkı sağlayan,  üreten bir gençliğe doğru ilerlediğini ifade edebilirim.Başta Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Mahmut ÖZER olmak üzere, Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürümüz Nazan ŞENER’e, Mesleki Teknik Genel Müdürlüğümüze, Bolu Valiliğimize, Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze , Müdürümüz Dr. Cemil SARICIYA, çalışma arkadaşlarıma ve emeği geçen herkese teşekkür eder, şükranlarımızı sunarız.”diye belirtti.

“Doğal ekmeklerimizi yapıyoruz”

Ekmek ustası Abdülkadir Ertürk; “ 25 yıldır bu işi yapıyorum. Ekmek sektöründe, mayalı ürünler sektöründeyim. Burada Ekşi mayalı ekmek yapıyoruz. Roll ekmeği ile başladık. Katkı maddesi hiç koymadan ekşi maya ekmek hamurumuzla doğal ekmeklerimizi yapıyoruz. Bir gün önceden mayalanmış hamurumuzun mayasıyla hazırladığımız hamurumuzla bugün burada başladık. Mayalanmış hamurumuz kes tart makinesinde 60 gr. olarak kesilip, yuvarlama makinesine geliyor, ardından yuvarlanmış hamurlarımızı tepsilere alıyoruz. Mayalama, kabartma odamızda yarım saat bekleyen hamuru kabarttıktan sonra fırınımıza veriyoruz. Fırında 15 dakikada pişen ekmekleri soğutma işleminden sonra makineye alıyoruz. Tazeliğini kaybetmeden, hijyenik bir şekilde, el değmeden makine ile ekmeklerimizi paketliyoruz. Yarın gidecek ekmekleri bugünden üretmiş oluyoruz. Paketlenen ekmeklerimizi bu şekilde tüketime sunuyoruz.”dedi. Haber: Fatma Marmara

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sultanma/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427