Yks Ek Tercih Dönemi Başladı

Sevgili Yks Ek tercihi yapacak öğrenciler, 7-13 Eylül 2022 Tarihleri arasında ek tercih süreci başlıyor. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli hususlar var bunlara mutlaka dikkat etmek gerekir. Ek tercih yapabilmek için 2022 Genel yerleştirmede bir programa yerleşmemiş olmak gerekiyor. Şayet bir programa puanla yerleşmişseniz ek yerleştirme trafiği sizin için kapalıdır.

* Ek yerleştirme genel yerleştirmenin aksine sıralarla değil doğrudan puanlarla yapılacak. Zira tercih edeceğiniz programları bu puan kriterine göre seçebileceksiniz.

* Genel yerleştirmede kontenjanını dolduramadığı için puanı oluşmamış ve sıralama barajı olmayan programları puanı hesaplanan tüm adaylar seçebilecek. * Genel yerleştirmede kontenjanları dolduğu için taban puanı oluşan programları ise oluşan puandan daha iyi puana sahip adaylar tercih edebilecek. Daha alt puandaki adaylar o programları listelerine alamayacaklar.

* Tıp, Diş, Eczacılık, Hukuk, Mimarlık, Mühendislik ve Öğretmenlik programları için kullanılan sıralama barajları ek yerleştirmede de aynen geçerli. O barajların altında kalan adaylar bu programları seçme hakkına sahip olmayacaklar.

* Özel yetenek sınavı ile bir programa yerleşen adaylar isterlerse ek tercih yapabilecekler.

* Ek yerleştirmede yerleşecek adaylar kayıt yaptırsa da yaptırmasa da önümüzdeki yıl OBP kaybına uğrayacaklar.

* Okul birinciliği uygulaması ek yerleştirmede olmayacak. Okul birincilerine ayrı bir değerlendirme yapılmayacak ve okul birinciliği tercih hakkı ek yerleştirmede verilmeyecek.

* Ek yerleştirmede tercih yapacak her adayın 24 tercih hakkı bulunuyor. Dileyen tek tercih yapabilir, dileyen tüm tercih hakkını kullanabilir.

* Ek tercih bildirimleri de internet ortamında AİS üzerinden ÖSYM’ye bildirilecek. Posta veya e-posta ile tercih bildirimi yapılamayacak.

* Şansınızı artırmak için puan farkı fazla olan programlardan bir liste oluşturmanızı tavsiye ederiz.

* Kontenjanı 1-2 gibi kısıtlı olan programlarla listenizi doldurmak şansınızı azaltan unsurlar arasındadır.

* Yapabileceğiniz azami sayıda tercihi yapmak şansınızı artırır.

* Şansım artsın diye ilgi duymadığınız bir programı tercih listesine almamanızı tavsiye ederiz.

* Tercihlerinizi oluştururken seçeceğiniz üniversite ve illerin okuyabileceğiniz ve yaşayabileceğiniz yerler olmasına dikkat etmelisiniz.

* Yurt, barınma, eğitim giderleri ve kişisel giderlerinizi hesaba katarak doğru bir bütçe oluşturup buna uygun tercihler yapmanızı tavsiye ederiz. Unutma her tercih birşeylerden vazgeçiştir.

(Uzman Klinik Psikolog Kemal Hilmi Çelebi)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir