“PİŞTİ” OYUNU BOLULU TİYATRO SEVERLERLE BULUŞTU
Mustafa Nogay Kesim’in yazdığı “Pişti” adlı komedi oyununu sahneleyen Bolu Bölge Tiyatrosu oyuncuları izleyenlerden büyük beğeni ve alkış aldı.
Yönetmen Onur Yamak’ın yönettiği, Bolu Bölge Tiyatrosu’ndan sahne arkasıyla 25 kişilik ekipten, 23 oyuncunun rol aldığı “Pişti” adlı komedi oyunu 04 Haziran 2022 Cumartesi akşamı saat: 20.00’de Bolu Belediyesi Necip Fazıl Kültür Sanat Merkezi’nde sahnelendi.
İki üniversite öğrencisi kadının erkek arkadaşlarıyla girdikleri iddia üzerine kahvehaneye gelmesiyle, onların kahvehaneye gelmesinin bu kültüre aykırı olduğunu düşünüp oradan çıkarmaya çalışan başta mekân sahibi ve diğer tüm erkeklerin uğraşılarıyla başlayan oyun da oradaki erkeklerin eşlerinin de gelmesiyle olaylar gelişiyor. Kahvehane kültürünün değişmesi gerektiği, kadınlarında erkeklerle aynı haklar içinde yaşaması gerektiğinin seyirciye aktarıldığı oyunda, kadınlar bu mekânda da birçok değişimlere neden oluyor. En önemlisi de erkek kadın diye bir ayırımın olmaması, cinsiyet ayırımının değil, insan kavramının olması gerektiği vurgulanıyor.
“Şimdi bu noktalara geldiysek, gerçekten bu oyunlarında faydası var”
Oyun sonrası bilgi paylaşan Yönetmen Onur Yamak; “Bu oyun aslında oyuncuları yetiştirme oyunuydu. Kalabalık bir ekibim var. Çok enerjikler ve çok istekliler. Böyle bir oyun yapalım dedik. Kurstan iki ay önce seneye bırakalım dedik ama kurstan sonra ‘Biz bu oyunu çıkaracağız hocam. Siz iki provaya gelin biz dördüncü provayı yaparız.’ dediler. Çok çalıştılar kendileri. Bir mücadelenin içine girdiler. Dekorlarından kostümlerine kadar ayarlayıp, sahnede defalarca provalar alıp, üzerinde çalışmalar yaptılar. Sonunda beni de ikna ettiler. Ben de rejilerine bir şeyler kattım ve devam ettik. Önce onların hakkı, ben sadece rejilerini düzenledim, yönettim ve çok güzel bir oyun oldu. Tabi yazarında katkısı var. Yıllar önce, 90’lı yıllarda yazılmış bir oyun bu ve o yılların hikâyesini anlatıyor aslında Mustafa Nogay Kesim Bey’in oyunu. O dönemde kadınların kahveye bile gitmesi zorken şimdi bu noktalara geldiysek, gerçekten bu oyunlarında faydası var. Oradaki bir sürprizle karşılaşmalarının hikâyesi, kadınların orada artık her yer bizimde hakkımız noktası, çok güzel bir dokundurma ve buradan finali çok güzel bağlıyor. Sevgi dolu bir bağlama. Öyle bir hikâyeydi.”diye ifade etti.
“Bolu Bölge Tiyatrosu olarak bundan sonra iki oyunumuz daha var”
Destek verenlere teşekkür ederek konuşmasını sürdüren Yönetmen Onur Yamak; “Ben Bolu Belediyesi’ne de bizlere destekleri için çok teşekkür ediyorum. Salonda prova alma şansımız da oldu. Bolu Bölge Tiyatrosu olarak bundan sonra iki oyunumuz daha var ve ondan sonra sezonu bitireceğiz artık. Bu benim yönetmen olarak bitirdiğim bir sezon. Bugün güzel bir haber aldım. Yaptığımız işler görünüyor. Göründükçe de bir noktaya geliyor. Bugün ismini vermeyeyim bir mekân sahibi beni aradı ve dedi ki ‘Onur, biz gelecek yıl bütün oyunlarında, sosyal medyaları, tanıtımları, reklamlarını tamamen kendi bütçemizden karşılayarak sana destek olma kararı verdik.’dedi. Ben buna o kadar çok mutlu oldum. Bugün beni arayıp görüşmeye çağırdılar. ‘Yaptığın çalışmaların hepsine aşağı yukarı geliyoruz ve yaptığın çalışmalardan dolayı inanılmaz güzel organizasyon yapıyorsun. Bizim burada bir çıkarımız yok, sizin gelecek yıl bu noktada çok rahat etmenizi istiyoruz. Tek sıkıntınızın şu olduğunun farkındayım; tanıtım, maddi olarak destek.’ dediler. Sağ olsunlar, böyle bir süreç başlıyor seneye. Çok mutlu oldum.”dedi.
“Onların tiyatro için ortak bir dilde buluşmaları bu bir birleştiricilik aslında”
Yönetmen Onur Yamak; “Bolu’da bir şeyler kımıldanmaya başladı, zordu, şimdi olmaya başladı. Bu sene 80- 85 kişilik kursiyerlerle beraber çalıştırdığım ekibim var, bir okul gibi. Kimisini yetişip konservatuara gidiyor öğrencilerin. Burada iki tane liseli öğrenci de vardı. Belki gelecekte onlar bunun okullarını okuyacaklar. Kimi burada yetişenler tiyatro eğitmenliği yapıyorlar. Kimisi tiyatroya devam ediyor, bir yandan da işinde gücünde çalışıyor, bu birliktelik çok güzel. Yani değişik kesimlerden insanları bir araya getirip, onların tiyatro için ortak bir dilde buluşmaları bu bir birleştiricilik aslında. Hangi görüşten olursa olsun, hangi yaştan olursa olsun bir birleştiricilik, bu güzel ve bunu çok seviyorum. İki gün arka arkaya oyun olmasına rağmen tamamen doluydu salon. Bu beni çok mutlu etti. Yaz gelmesine, havaların sıcak olmasına rağmen, hafta sonuna rağmen inanılmaz bir seyircimiz var ve geliyorlar. O kadar mutluyum ki anlatamam. Onlara da buradan çok teşekkür ediyorum.” dedi. Haber: Fatma Marmara