LGS 2022 SINAVA KADAR YAPILMASI GEREKENLER
Bu pazar günü liseye girişi sınavına girecek öğrencilerin sınava kadar ve sınav anında dikkat etmesi gereken hususlar. Sınavı yönetmek sınava, hazırlanmaktan daha önemli..
SINAVA KADAR YAPILMASI GEREKENLER
-Beslenme önemli özellikle kahvaltı. Beynimizin büyüklüğü vücudumuzun % 2’si kadar olmasına rağmen enerjimizin % 20’sini kullanır. Eğer kahvaltı yapmazsanız, sınavda beyniniz verimli çalışmaz dikkat ve odaklanma sorunları yaşayabilirsiniz. Kahvaltıda haşlanmış patates dikkat de odaklanmanızı sağlar.
-Kalan sürede yeni konular değil, eksik noktalara bakın ve öğrenin Şimdiye kadar çözdüğün denemelerdeki sorulara tekrar göz atın. Böylece soru tiplerini ve çözüm yollarını daha iyi öğrenmiş olacaksınız.
-Sınavdan sonrasını düşünmeyelim! ( Kazanır mıyım, nereyi kazanırım vs. ) #Geç saatlere kadar çalışmayalım, en geç 22.30, 23.00 gibi uyuyalım! #Doktor önerisi olmadan ilaç kullanmayalım!
-Ağır sporlardan vs. uzak duralım. Sakatlık vs. olabilir! #Her zamankinden farklı yiyecekler yemeyelim. Her zamanki yediğimiz türden beslenelim!
-Kendimizi başarı konusunda başkalarıyla kıyaslamayalım!
-Geçmiş yıllarda çıkmış sorulara göz atalım! #Son gün deneme çözmeyelim. Bazı soru tiplerine göz atabiliriz!
-Sınav günü; nüfus cüzdanı, 2 adet yumuşak uçlu sınav kalemi, kalem tıraş, iz bırakmayan silgi, selpak ve 1 adet pet su getirmeyi unutmayalım!
-Zihin açar mantığıyla aşırı çikolata, tatlı veya baharatlı yiyeceklerden uzak duralım!
-Sınav günü mutlaka kahvaltı yapalım, eşyalarımızı da unutmadan
-09.00’dan önce okulda olalım!
SINAV ANINDA YAPILMASI GEREKENLER
-Kitapçığı mutlaka kontrol edelim.
-Tüm seçenekleri okuyun. Tüm seçenekleri okumadan soruyu cevaplama. Bazı sorular En doğru seçeneği bulmanızı ister.
-Çok Hızlı Okumayın! Zamanı yetiştirememe kaygısı ile soruları çok hızlı okumayın. Çok hızlı okumanız soruyu yanlış çözmenize ve tekrar okumak zorunda kalmanıza neden olabilir. Alışkın olduğunuz okuma hızınız neyse aynı şekilde okuyun.
-Çözemediğiniz soruların yanına işaret koyun. Soruyla İnatlaşmayın. 3 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Çözemediğin soruları KESİNLİKLE boş bırak!
-Yanlış şıkları elemek de bazen doğru cevaba ulaştırabilir!
-Soruları sesli ve dudak kıpırdatarak okumamalıyız, sessiz okumalıyız! -Vurgulanan Yerlere Dikkat Edin! Tamamen, mutlaka, sadece, en az, en fazla, en önemli, her zaman, asla, yalnızca, değildir, ulaşılmaz, ilk, son v.b. Vurgulanan yerleri gözden kaçırmayın.
-Soruda Verilenlere Dikkat Edin! Verilen bilgileri dikkatli okuyun. Altı çizili veya koyu yazılmış kelimelere dikkat edin.
-Sınavda çok kolay, kolay ve orta sorular ağırlıklı olacak. Zor soruların sayısı az olacak; bu yüzden korkmayın.
-Önce Soruyu Okuyun! Paragraf ve açıklaması olan sorularda önce soruyu daha sonra paragraf ve açıklama metnini okuyun. Soruya verilen bilgilerden başka yorum katmayın! Soruda neyi soruyorsa ona odaklanın. Sorunun yanlış veya bu kadar kolay olamayacağını düşünüp farklı sorudan uzaklaşmayın.
-Turlama Tekniğini Kullanın! Yapamadığın ve zorlandığın sorularda çok zaman kaybetme, o soruları boş bırak. Test sonunda boş bıraktığın sorulara tekrar dön. Test çözerken bir soruya takılıp, çok zaman harcarsan aynı alışkanlık sınavda da devam edecektir.
– Bazen, süre tutarak test çözün.
-Uzun Soruları Atlamayın! Sorunun uzun olması zor olduğu anlamına gelmez. Soruyu sadece uzun olduğu için atlamayın. Bazı uzun sorular da çok kolay olabilir.
–Kaleminizi Kullanın! İşlem gerektiren sorularda kaleminizi kullanın. İşlemleri aklından yapman hata yapma olasılığını artırabilir.
-Sorulara Ön Yargılı Yaklaşmayın Sınavda zor da kolay da sorular olacaktır. Bu kadar kolay soru olmaz diye soruya yorumunuzu katmayın. Kolay soruları küçümsemeyin. Unutmayın birçok öğrenci en kolay sorularda basit hatalar yapıyor.
-Olumlu Düşünün, Derin Nefes Alın. Sınava başlayana kadar biraz heyecan olması normaldir. Bu süreyi olumlu düşünceler ile geçirin. Lavabo ihtiyacınız varsa gidebilirsiniz.
-Bilemediğin Soruları Boş Bırak
-Kaygılandığında Nefes Egzersizi Yap: Sınavda kaygın artar ve bu durum dikkatini ve performansını olumsuz etkileyecek duruma gelirse; Burundan, sessiz bir şekilde alabileceğin kadar nefes al . Bu nefesi ağızdan 3 defada üfleyerek ver.
-Kodlamayı Sınav Sonuna Bırakmayın. Cevapları kodlamayı sınav sonuna bırakma. Sayfa sayfa kodla. En ideal olanı her sayfadan sonra kodlamandır. Soru numaralarını kodlama yaparken mutlaka içinizden tekrar edin.
-Kontrol Et. Sınav sonunda sınav evraklarını teslim etmeden önce; -Kitapçık türü ve diğer kodlaman gereken bölümleri kodlayıp kodlamadığını, -Boş bıraktığın soruları, -Cevaplarını doğru şekilde kodladığını kontrol et.
SEN NEYE HAZIRSAN ODA SENİN İÇİN HAZIRDIR .SINAV ÖNEMLİDİR LAKİN DOĞRU YERDE DOĞRU ZAMANDA DOĞRU İŞİ YAPMAK DAHA ÖNEMLİDİR.
( Konuk Yazar: Klinik Psikolog Kemal Hilmi Çelebi)