“ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ RESİM YARIŞMASI SERGİSİ” AÇILDI
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından 1.si düzenlenen “Üniversite Öğrencileri Resim Yarışması Sergisi” kalabalık bir katılımla gerçekleşti.
2020 yılında planlanıp ilan edilen ama pandemi nedeniyle ertelen serbest konulu, “Üniversite Öğrencileri Resim Yarışması Sergisi 2020” açılışı müzik dinletisi eşliğinde yapıldı. Dereceye giren 1. Şükran Kaçar, 2. Sara Ergin, 3.Cennet Hayit ile mansiyon alan öğrencilere Talens sanatsal malzemeleri verildi. Resimleri sergilenen öğrencilere de belgeleri verildi.
192 eserden 44 eser sergileme aldı
Üniversite Öğrencileri Resim Yarışması Düzenleme Kurulundan BAİBÜ Güzel sanatlar Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Öğretim Görevlisi İlknur Karageyik sergi açılışı öncesi bilgi paylaşımında; “Üniversite öğrenciler arasında resim yarışmasının 1.sini 2020 yılında ilan ettik. Aslında üniversitemizin kuruluşuna baktığımız zaman 27 yıl sonra 1.üniversite öğrencileri arasında Türkiye çapında yapılan ilk resim yarışmasıdır, bu nedenle önemli. Bu yarışmaya 135 katılımcının 192 eseri katıldı. 92 tanesi ön elemeyi geçti. 44 eser sergileme aldı. 6 tanede başarı ödülü verildi. Açılışı bugüne kısmet oldu. 19 Mayıs 2021 tarihinde elektronik online sergi gerçekleştirmiştik. Bugünde yüz yüze açılış yapıyoruz, pandemi kurallarına uygun bir şekilde. Aynı zamanda 2.sini de düzenliyoruz. Yine ‘Ulusal, Üniversite Öğrencileri Resim Yarışmasının 2.sini’ de ilanını verdik. O da çıkmış oldu. BAİBÜ Resim adresinden bütün bu bilgilere ulaşılabilir.” diye belirtti.
“27 yıl sonra ilk kez ulusal resim yarışması düzenlenmiştir”
Öğretim Görevlisi İlknur Karageyik sergi açılışındaki konuşmasında ise; “Talens firması katkılarıyla ülkemizdeki üniversitelerde öğrenim gören genç sanatçı adaylarını destekleyerek özendirmek, yeni ürünler ortaya koymalarını sağlamak, çağdaş Türk sanatına katkıda bulunmak amacıyla üniversite öğrencileri resim yarışması düzenlenmiştir. Geç kalınmış bir yarışma olarak bizim için ayrı bir yere sahip olduğunun belirterek sözlerime devam etmek isterim. BAİBÜ 03 Temmuz 1992 tarihinde hayırsever İzzet Baysal’ın büyük katkılarıyla kurulmuştur. Bolu önemli bir şehir haline gelmiştir. 1994’de resim ve müzik öğretmenliği eğitim fakültesi bünyesinde ilk öğrencilerini almıştır. Bu tarihsel süreç içerisinde birçok sergi, konferans, kongre gerçekleştirilmiştir. 27 yıl sonra ilk kez ulusal resim yarışması düzenlenmiştir. Pandemi dönemine denk gelmiş olsa bile bu etkinliğin anlamı değerli büyüğümüz İzzet Baysal’ın anısına sahip çıkmak bizim için üniversite için değerlidir. Düzenlenen bu yarışmalar sonrasında gerçekleştirilen sergiler ülkemizde gelişmişliği olan çağdaş sanatın ilerlemesine büyük katkı sağlayacaktır. ‘Üniversite Öğrencileri Resim Yarışması’ pandemiye rağmen yoğun bir katılımla gerçekleşti. 135 katılımcının 192 eseri arasından 92 eser seçildi. 44 eser sergilemeye kaldı. 6 tanesi başarı ödülü aldı. Seçici kurul böyle değer görmüştür. İzzet Baysal’ın en sevdiğim 2 sözü ‘İşini yapmaya vakit ayır. İşini iyi yapmak kişiyi saygın kılar. Teşekküre vakit ayır. Teşekkür yaşam pastasının kremasıdır.’ifadelerini kullandı.
“3 projede beraber çalıştık, üçünü de başarıyla tamamladılar”
BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı konuşmasında; “Bazen aklımıza fikirler geliyor. O fikirleri bazen dillendiriyoruz. Sayın İlknur Hocama hangi fikri söylesek yaparız hocam sıkıntı yok dedi. Sağ olsunlar, 3 projede beraber çalıştık, üçünü de başarıyla tamamladılar. O nedenle kedilerine ayrıca teşekkür ediyorum. Bunlardan biri sokak çocuklarıyla ilgili bir çalışmaydı. Bir diğeri üniversitemiz içerisinde bulunan trafoların boyanarak canlı bir mekân haline getirilmesiydi. Aynı zamanda öğrenci merkezi önündeki basamaklı yeri de renklendiren İlknur Hocam ve ekibi oldu. Kendileriyle daha çok projeler yapacağız.”dedi.
“YÖK Başkanımızın beğendiği resmi Cuma günü takdim edeceğim”
Sergi açılışını birkaç kez ertelendiğini belirterek sözlerine devam eden BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı; “Ama ‘Sonuçta sonucu iyi olan her şey iyidir.’ der Almanlar. Bizde o şekilde düşünüyoruz. Güzel bir noktaya getirdik. Türkiye’mizin birçok yerinden öğrencilerimiz, öğretim üyesi hocalarımız dahi bu yarışmaya iştirak ettiler. Oldukça sıkı bir değerlendirme sonucunda 1. Şükran Kaçar, 2. Sara Ergin, 3.Cennet Hayit’ın resimleri. Bu değerli arkadaşlarımızı öncelikle tebrik ediyorum. Ama onun öncesinde eminim sizlerinde baktığınız zaman 1. Bence bu olmalıydı diyeceğiniz çok resim olmalı. Buna eminim. İlk üçü bende beğendim ama YÖK Başkanımız geldiği zaman başka bir resim beğendi. O resmi de Cuma günü Sayın YÖK Başkanımıza takdim edeceğim. Resimlerin şöyle bir özelliği var öncelikli olarak baktığınız zaman ne anlaşıldığı değerlendirilmesi oluyor. Ondan sonra sanatçı burada ne anlatmaya çalıştı. Üçüncüsü de kullandığı boya ne kullanmış. Genelde bunlara bakılıyor. Işık yönünden, renk yönünden birçok değerlendirmesi var. Ben ressam değilim ama sistematik baktığımız zaman aklıma bunlar geliyor ve ben de bu şekilde değerlendiriyorum. Sergiler bu şekilde değerli oluyor. Resimle konuştuğunuz zaman sergiler anlamlı oluyor, yoksa önünde 1-2 dakika durup geçmek o değeri kılmıyor. Değer verdiğiniz kadar kıymetli oluyor. Akşam vakti bu kalabalığın burada olması da buradaki eserlere değer verildiğini gösteriyor. Ben sanata değer verdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.”ifadelerini kullandı.
Protokolün açılış kurdelesi kesmesi ardından sergideki eserler tek tek dolaşıldı ve eserler hakkında bilgi alındı. Aynı zamanda eserleri sergilenen öğrencilere de belgeleri takdim edildi. Haber: Fatma Marmara