“BİR KÜÇÜK KIBRISCIK MASALI” KARMA SERGİSİ AÇILDI
BAİBÜ ve BAMER’in “Bir Küçük Kıbrıscık Masalı” temalı karma sergisi kalabalık bir katılımla açıldı.
Bolu Abant izzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) “Bir Küçük Kıbrıscık Masalı” temalı, Bolu’nun Kıbrıscık ilçesinin tüm kültürünü yansıtan yaşama dair her şeyi, ürün ve objelerin resim, seramik ve fotoğraf sergileriyle anlatıldığı karma sergi sanatseverleri hayran bıraktı.
“Kıbrıscık’la ilgili yapılan çalışmalar bizim için büyük önem arz etmektedir”
Sergi açılışında ilk olarak konuşma yapan Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen; “Türkiye’de bölgeler arası gelişmişlik farklarının giderek artması, bölgesel planların veya yerleşim yerlerinin, planlama yaklaşımlarını ortaya çıkarması şehirlerin öneminin daha da artırmaktadır. Bu kadar önemli bir konuma gelen şehirlerin, kültürlerinden tarihlerine, ekonomiden eğitime, tarımdan sosyolojiye, sanata her yönüyle uzmanlar tarafından yerel çalışmalarla ele alınması son derece önemlidir. Bugün burada Kıbrıscık’la ilgili yapılan üniversitemizin çalışmaları bizim için büyük önem arz etmektedir. Kıbrıscık adına büyük önem taşımaktadır. Araştırmalar sonucu bu serginin hazırlanmasını sağlayan AİBÜ Rektörü Sayın Mustafa Alişarlı’ya, BAMER Müdürü Sayın Azize Yasa’ya, Öğretim Üyeleri Dr. Melek Şahin Dokuyucu’ya, Doç. Dr. Perihan Şan Aslan’a şükranlarımızı sunuyorum. Her zaman yanımızda desteklerini esirgemeyen, bugünde burada bize büyük katkı sağlayan Bolu Belediyemizin değerli Başkanı Sayın Tanju Özcan ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. Bizi yalnız bırakmayan Bolu CHP ve İYİ Parti’nin il yönetimlerine, Bolu halkına teşekkür. Kıbrıscık’ımıza hayırlı olsun dedi.
“Kıbrıscık’ta ‘Kompost fabrikamızın’ açılışını hep birlikte gerçekleştireceğiz”
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan Konuşmasında; “Başkanımın Kıbrıscık için ne kadar çalıştığını ne kadar kafa yorduğunu, ne kadar emek verdiğini bir ben biliyorum. Maalesef Kıbrıscık imkânları en az olan ilçe belediyemiz. O yüzden Kıbrıscık’ın her alanda desteklenmesi gerekiyor. Bizde Bolu Belediyesi olarak Kıbrıscık Belediyemizi bir dediğini iki etmemeye çalışıyoruz. İlk dış yatırımımız. Yani Bolu merkez dışında Bolu Belediyesi tarihinde yapılan ilk dış yatırımımızı da Kıbrıscık’a yaptık. İki gün sonra Kıbrıscık’ta ‘Bolu Mantar Kompost Fabrikamızın’ açılışını hep birlikte gerçekleştireceğiz. İnşallah o Kompost fabrikası vesilesiyle hem Kıbrıscıklı kardeşlerimiz Kıbrıscık’ta istihdam olanağı bulacak hem de orada üretilecek Kompost sayesinde birçok Bolulu mantar üretiminden evine ekmek götürecek.”diye belirtti.
“Bolu’nun bütün ilçelerini kucaklamaya devam edeceğiz”
Bu çalışmalarının Kıbrıscık Belediyesiyle son çalışma olmadığını vurgulayan Başkan Özcan; “Yılbaşından sonra Kıbrıscığımızın sulanabilir arazileri arttı. Bizim kooperatifimiz hızla büyüyor. Konserve fabrikamızı da önümüzdeki ay nasip olursa Bolu’da açacağız. Şimdi bizim hammaddeye ihtiyacımız olacak. Domates, biber, salatalığa çok değişik ürünlere, onları da yine Kıbrıscık üzerinden karşılamaya gayret edeceğiz. Kıbrıscık’ımızı, Seben’imizi yani Bolu’nun bütün ilçelerini kucaklamaya devam edeceğiz. Kıbrıscık en çok desteğe muhtaç olan ilçemiz. Başkanımda büyük gayret gösteriyor. Ben huzurunuzda tüm Kıbrıscıklılar adına şükranlarımı sunuyorum. Bugünkü sergi için emeği geçen herkese de ben şükranlarımı sunuyorum.”dedi.
“Biz gönlümüzü koyduk”
Sergi sonrası yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi paylaşan BAİBÜ GSF Öğr.Üye.Dr. Melek Şahin Dokuyucu; “Ben ve atölye öğrencilerim çaba gösterip bu etkinlikte yer almak istedik. Biraz küçük işlerimiz çünkü zamanımız da kısıtlıydı. Dolayısıyla öğrencilerimin de pandemi sonrası ilk atölyeleri. Deneysel olarak da son sınıf değiller, henüz 2.sınıflar ama buna rağmen biz gönlümüzü koyduk. Öğrencilerimde beni çok mutlu ettiler ve ellerinden geleni yapıp, kendimizce ve onların bakış açısıyla şirin şeyler ürettiğimizi düşünüyorum. Tabi bu arada Kıbrıscık Belediyesi bize sponsor olarak resim malzemelerinde çok yardımcı oldular, dolayısıyla onlara da teşekkür ederiz. Bizde emek vererek bunu şık bir şekilde tamamladığımızı düşünüyorum. Buraya gelip sergimize katılan izleyen herkese de teşekkür ediyorum. Bolu çok özel ve güzel bir şehir, ilçeleri de bilgi ve kültürle buluşmayı da hak ediyor.”diye belirtti.
“Fotoğrafları, Kıbrıscık Belediyesi yeni açacakları müzenin girişinde değerlendirecekler”
BAİBÜ BAMER Müdürü Öğr. Gör. Azize Aktaş Yasa, Kıbrıscık, kültürü araştırmaları ve bu konuda yaptıkları çalışmaları bu sergiye taşımalarıyla ilgili bilgi paylaşımında; “Kıbrıscık’la ilgili bir karma sergi düzenledik. Fotoğraf, resim ve seramikten meydana geliyor. Çalışmaların çoğu Kıbrıscık fotoğraflarından oluşturuldu. Daha önceki Kıbrıscık araştırmalarında çektiğimiz fotoğrafları Melek Hocanın öğrencileriyle paylaştık, onlarda sağ olsunlar resim haline getirdiler. Kıbrıscık Belediyesi de bizi malzeme olarak destekledi. Biz bu fotoğrafları daha sonra Kıbrıscık Belediyesi’ne hediye edeceğiz. Onlarda yeni açacakları müzenin girişinde değerlendirecekler. Seramik çalışması geleneksel dokulardan seramik üzerine aktarım, stilize edilmiş hali. Aslında burada bütün Kıbrıscıklıların da katkısı var. Onlarında emekleri var. Fotoğraflar ise 2010-2019 yılları arası çekilmiş fotoğraflar. Beni en çok memnun eden noktalardan biri de sergiyi ziyaret eden Kıbrıscıklıların fotoğraflarda tanıdıklarını, eşlerini, dostlarını, akrabalarını görmüş olmaları ve onların o memnuniyetleri bizi de çok mutlu ediyor.
“Kıbrıscık arşivi için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz”
Biz aynı zamanda bunları belgelemiş oluyoruz. İleride daha da büyük bir katkısı olacağına eminim çünkü evlerin bir kısmı yıkılmak üzere. Daha önce yaptığımız çalışmalarda çektiğimiz fotoğraflar bugün belge olmuş durumda çünkü evler ya da çektiğimiz yapı bugün ortadan kalktı. Kıbrıscık arşivi için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz biz de elimizden geldiğince üniversite olarak. Burada hem BAMER’in hem de GSF’nin resim ve seramik olarak emekleri var. Bunu dışında Kıbrıscık’la ilgili bir kitap hazırlığı içerisindeyiz. 49 makaleden oluşuyor, tarihinden sosyal yapısına, dokumalarından mutfağına ve kalkınmasına kadar her konu akademisyenlerce ele alındı. Üniversitemizin birikimini Kıbrıscık’a bir katkı olarak sunmayı hedefliyoruz. Umarım bir faydamız olur.” diye ifade etti. Haber: Fatma Marmara