Bolu, “Golden Tarımsal Üretim Pazarlama A.Ş.” Günlük 100 Ton Patates İşliyor
Günlük 100 ton patatesi işleyen Bolu “Golden Tarımsal Üretim Pazarlama A.Ş.”de patatesin yolculuk hikâyesi 1994 yılından beri devam ediyor, burada üretilen ürünler ise sofralarımıza parmak ve dilim patates olarak ulaşıyor.
“Golden Tarımsal Üretim Pazarlama A.Ş.” Bolu’nun patatesini değerlendirmek amacıyla 1994 yılında Türkiye’de 2.fabrikası olarak Bolulu iş adamları tarafından, Bolu’ya bir yatırım olsun diye kurulmuş. 1996 yılında yarı Amerikan yarı Türk ortaklı olarak Doğuş gurubu Lambweston tarafından yeniden hizmet vermeye başlamış ve 7 yıl işletmeye devam etmişler. Bu dönemde fabrikadaki ekip Amerika’da eğitimler almış. 2003 yılında Doğuş grubu gıdadan çekilme kararı alması üzerine fabrika Dr. Belgin Gömeç Hanıma devredilmiş.
Ürettiği dondurulmuş ürünleriyle hizmet vermeye devam ediyor.
7-24 üretimine de devam eden fabrikada işletmeciler değişiyor ama üretime hiç ara verilmiyor, şuan 9 ortaklı olarak üretime devam ediyor. “Golden Tarımsal Üretim Pazarlama A.Ş.” 3 yıl önce devir alan işletmenin ortaklarından biri ve yöneticisi Bolulu iş insanı Erkan Bektaş. Yönetici fabrika ortağı Erkan Bektaş, 25 yıldır burada çalışan Müdür Tuğba Küçük ve aktif çalışan 120 çalışanıyla “Golden Tarımsal Üretim Pazarlama A.Ş.” ürettiği dondurulmuş ürünleriyle hizmet vermeye devam ediyorlar.
100 ton işlenen patatesten, 50 ton işlenmiş ürün elde ediliyor.
Müdür Tuğba Küçük bilgi paylaşımında, 30 dönümlük arazide üzerinde 4000 m² kapalı alanda kurulu olan “Golden Tarımsal Üretim Pazarlama A.Ş.” günlük 100 ton patates işlendiğini, bundan 50-55 ton işlenmiş ürün elde ettiklerini belirtiyor. Aylık 3000 ton patates işlediklerini, bundan elde edilen 15000 ton işlenmiş patates olduğunu bu ürünlerin de şu anda İnci adıyla Şok marketlere verildiğini bu şekilde dondurulmuş patates ihtiyacının karşılandığını anlatıyor.
Ürünler, çelik makinelerde son derece hijyenik koşullarda üretiliyor.
Tüm işlemlerin ve elde edilen ürünlerin el değmeden büyük bir hijyen ortamında, tamamen pırıl pırıl çelik makinelerle yapıldığı fabrikaya patatesler hasat sonrası Nevşehir’deki soğuk hava depolarından getiriliyor. Burada hammadde analizleri tamamlanan, kalitesi uygun bulunan patatesler eleklerde taşı toprağı ayıklanıyor. Boyanarak 20 tonluk silolara alınıp, buradan patates ön yıkamaya geliyor. Yıkanan patatesler yüksek su basınçla kabuk yumuşatılıp, fırçalama ünitesinde %10 kısmını teşkil eden kabuklarından ayrılıyor. Dezenfektan havuzlarından çizmelerle geçilen fabrikada iş kıyafetleri, maskesi, bonesi, eldiveni, ses geçirmeyi engelleyen kulaklıkları ile titizlik içinde çoğunluğu kadın olan çalışanları bu patateslerin özürlü yerlerini ayıklıyor. Ardından patatesler çelik makinelerle dilimleniyor. Dilimlerin kısa ve kenar kesimleri elekler ve ayırıcılarla yapılıyor. Önce haşlama tankında enzimleri inaktive ediliyor, böylece restoranlardaki pişirme süresi kısaltılmış oluyor. 70-80° kurutma ünitesinden geçen patatesler, çıtırlık kazanmış olarak ön kızartmaya alınıyor. -18° soğutma ünitelerinden geçişi sonrası otomatik makinelerle paketlenip, kolilenerek sevk edilmek üzere -18°lik depolara alınıyor. Ürün alımından sevkiyatına kadar laborant ve gıda mühendisleri gözetiminde süreç yürüyor. Firma yıllardır uyguladığı HACCP sistemi ile ürün kalitesinin ve güvenirliğini pekiştirmiş oluyor. Patateslerden çıkan atıklarda ziyan edilmeyip hayvan yemi olarak geri dönüşümü sağlanıyor.
Fabrika ortağı ve Yönetici Erkan Bektaş, önümüzdeki yıllarda üretim hızının artırmayı hedeflediklerini belirterek, aynı zamanda dondurulmuş sebze içinde girişim düşünceleri olduğunu sözlerine ekliyor. Haber: Fatma Marmara