Doğadaki Canlıları Aynı Kökte Toplayan Sanatçı Ali Karagüllü

Ağaç köküne şekil vererek insan ve doğada yaşayan tüm canlı figürlerini aynı kökte buluşturan Sanatkar Ali Karagüllü’nün eserleri “Yurdeer Kalaycı Kültür & Sanat Merkezi’nde” sergileniyor.

Sanatçı Ali Karagüllü, insan figürleriyle, doğada yaşayan küçük büyük tüm hayvanları çakı, bıçak gibi yontma aletleriyle şekillendirdiği, ölen ağaçların köklerinde bir araya getirerek, adeta doğadaki tüm canlıların birlikte yaşama kuralını da bizlere bu eserleriyle hatırlatıyor.

İnsan figürlerinin de yer aldığı aynı gövde üzerinde filden timsaha, yılandan kuş, kaplumbağa, zürafaya tüm hayvanları elleriyle şekillendirip, eşsiz eserler haline dönüştüren Sanatçı Ali Karagüllü; “Tüm canlılar doğanın bir parçasıdır ve bir arada yaşamalıdır.” diyerek küçük bir ağaç kökünde 20 üzerinde figürü bir araya getiriyor.

İlk yılan figürü ile başlayan, şuana kadar 50 üzerinde eser üretmiş, aynı zamanda Kaşık Oyma Ustası olan Sanatkar Ali Karagüllü bilgi paylaşımında; “Trabzonlu bir ailenin çocuğu olarak, Düzce’de doğup büyüdüm. İlkokulu bitirmiş, köy yerinde fakir bir aile çocuğuydum. Küçük yaşta babasız kaldım. Bu meslek Kaşık Oyma Sanatı olan baba mesleğiydi. Küçük yaşta çobanlık yaparken çakı, bıçakla oyarak, onu bunu yaparak kendimi geliştirdim. Yurdeer Bey ile 92 yılında tanıştım. O tarihten beride beraberiz. Onun sayesinde öğrendiğim birçok şey de oldu. Halen şuanda da devam etmekteyim. Çobanlık yaparken küçük ağaç köklerini alıp, onlara kuş, yılan, insan gibi şekiller yapardım. Ondan sonra bu işi devam ettirdim.”dedi.  Haber: Fatma Marmara

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir